Francúzsky minister vnútra odmieta zakázať burkiny zákonom

Prípadný zákon, ktorý by vo Francúzsku zakázal nosiť celotelové plavky, takzvané burkiny, by bol neúčinný, protiústavný a len by vytváral napätie. V rozhovore s denníkom La Croix to povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

29.08.2016 08:04
debata (6)

„Nepotrebujeme nový zákon. Súčasné zákony jasne zakotvujú francúzsky sekularizmus,“ vyhlásil Cazeneuve. „Vláda … odmieta niečo také navrhovať, pretože zákaz by bol protiústavný, neúčinný a vytváral by nepriateľstvo a škodlivé napätie,“ dodal minister. Komentoval tak terajšie snahy eliminovať plavky, ktoré nosia moslimské ženy.

Nosenie takých plaviek už vo Francúzsku na svojich plážach zakázali skoro tri desiatky pobrežných miest a obcí. Úrady argumentujú tým, že burkiny príliš zdôrazňujú príslušnosť k náboženstvu, čo odporuje sekularistickým zásadám republiky a môže narušiť verejný poriadok v situácii, keď sa krajina spamätáva z teroristických útokov, ktoré spáchali radikálni islamisti.

Tento piatok však francúzsky správny súd pozastavil platnosť zákazu v meste Villeneuve-Loubet. Je možné, že sa prípad stane precedensom pre ďalšie mestá, mnohí starostovia už však vyhlásili, že zákaz napriek súdnemu rozhodnutiu odvolávať nebudú.

Francúzsko má zákon, ktorý zakazuje nosenie buriek a nikábu, teda moslimských odevov a šatiek zahaľujúcich tvár a celé telo.

O celofrancúzskom zákaze burkín sa však zmienil napríklad francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa snaží o návrat na politickú scénu ako republikánsky kandidát v prezidentských voľbách. Tie budú už budúci rok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Bernard Cazeneuve #burkiny