Útočníci podpálili kriminologický inštitút v Bruseli

Neznámi útočníci v noci na pondelok podpálili budovu kriminologického inštitútu v Bruseli. Oheň sa pri útoku šíril takým spôsobom, že svedkovia hovorili o explózii, podľa polície však žiadny výbuch nenastal. Nikto neutrpel zranenia, pretože inštitút bol v čase činu prázdny.

29.08.2016 08:12 , aktualizované: 19:00
brusel, výbuch Foto: ,
Polícia na mieste výbuchu.
debata (11)

Policajti zadržali v súvislosti s incidentom päť osôb, po výsluchu ich opäť prepustili, uviedla agentúra Reuters. Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že útok bol teroristickým činom, skôr sa prikláňajú k tomu, že zámerom bolo zničiť niektoré dôkazové materiály.

Podľa belgických médií sa útok stal okolo 02:30 SELČ. Auto prerazilo zábrany pri inštitúte a útočníci, ktorých počet je nejasný, založili oheň na jednom z okien laboratórií. „Bol to úmyselný podpaľačský útok v laboratóriách federálnej polície,“ uviedla Ine Van Wymerschová z belgickej prokuratúry. Dodala, že útočníci nepoužili žiadne výbušniny, oheň sa však pre použité horľaviny šíril veľmi intenzívne.

Požiar likvidovali tri desiatky hasičov. Páchatelia v areáli zanechali tiež obhorené vozidlo.

Polícia nemá žiadne indície, ktoré by poukazovali na teroristický čin, aj keď aj túto verziu preveruje. Podľa prokuratúry išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o zločin spáchaný organizovaným zločinom. Vyšetrovatelia agentúre AP oznámili, že za cieľ útoku považujú snahu zničiť niektoré vyšetrovacie spisy. Ústav slúži na skúmanie materiálu nájdeného v teréne v dôsledku trestných činov.

Škody na budove laboratórií po výbuchu bomby v... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
brusel, laboratória, výbuch Škody na budove laboratórií po výbuchu bomby v Bruseli.

V Belgicku platí druhý najvyšší stupeň pohotovosti z dôvodu terorizmu. V marci zaútočili na bruselskom letisku a v metre samovražední atentátnici, ktorí zabili 32 ľudí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #bomba #Brusel