Vrahovi Lennona zamietli žiadosť o prepustenie po deviaty raz

Už po deviatykrát zamietli Markovi Chapmanovi, vrahovi britského hudobníka Johna Lennona, žiadosť o podmienečné prepustenie z väzenia. V pondelok o tom informovala spravodajská stanica BBC.

30.08.2016 09:52
John Lennon Foto:
John Lennon.
debata (9)

Chapman, ktorý má 61 rokov, zastrelil bývalého frontmana The Beatles pred jeho newyorským apartmánom v decembri 1980. Väzenskej komisii Chapman v najnovšej žiadosti povedal, že jeho konanie bolo „úkladné, sebecké a zlomyseľné“.

Komisia na jeho vyjadrenie reagovala slovami: „Napriek mnohým priaznivým faktorom sa domnievame, že ich všetky prevažuje povaha jeho zločinu, ktorý bol vopred premyslený a motivovaný snahou o nadobudnutie slávy.“

Chapmanovo prepustenie by bolo „nezlučiteľné s osohom pre celú spoločnosť“ a „podkopalo by zachovávanie právneho poriadku“, uzatvorila väzenská komisia. Chapman bude môcť opäť požiadať o podmienečné prepustenie v auguste 2018.

Podľa vyhlásenia zverejneného príslušnými justičnými úradmi komisia posudzovala jeho „osobné úsilie o štúdium a vzdelávanie“, jeho „podporu a plány po prepustení“, ako aj Chapmanov „oficiálny odpor“ voči jeho činu.

Chapmana odsúdili v roku 1981 na 20 rokov väzenia až doživotie po tom, ako sa priznal k vražde druhého stupňa. Lennon, ktorý mal v čase vraždy 40 rokov, bol zasiahnutý od chrbta štyrmi strelami z revolvera a zomrel pri prevoze do nemocnice.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #John Lennon #Mark Chapman