Počet migrantov prichádzajúcich z Turecka do Grécka opäť stúpol

Počet migrantov prichádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy dnes prudko stúpol - za posledných 24 hodín ich dorazilo 462. Oznámil to dnes v Aténach grécky štáb pre utečeneckú krízu. Ide o najväčší zaregistrovaný počet utečencov a migrantov, ktorí vstúpili do krajiny za jeden deň odvtedy, čo začala v apríli platiť utečenecká dohoda medzi EÚ a Tureckom.

30.08.2016 13:42
grécko, utečenci Foto: ,
Provizórnym táborom sa pre vyše 3 500 utečencov stali aj priestory pri starom medzinárodnom letisku v gréckych Aténach.
debata (8)

Za základe aprílovej dohody je za každého migranta vráteného z Grécka do Turecka prijatý do EÚ jeden utečenec zo Sýrie, pripomenula v dnešnej správe tlačová agentúra DPA.

Priemerný denný počet nových prichádzajúcich z Turecka bol minulý týždeň 74. „Pozorujeme tento nový jav a sme v úzkom kontakte s tureckými úradmi,“ uviedol grécky štáb. „Dúfame, že prudký nárast súvisí s dobrým počasím a nie je znamením z tureckej strany,“ povedal príslušník pobrežnej stráže pre agentúru DPA.

Ostrovy sú preplnené, v hotspotoch, ktorých ubytovacie kapacity sú pre 7 450 utečencov, žije 10 000 ľudí. Predovšetkým od neúspešného pokusu o prevrat v Turecku sa čoraz viac migrantov pokúša dostať na grécke ostrovy. Počas prvých troch augustových týždňov dosiahol tento počet až 2 300 ľudí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenecká kríza #dohoda EÚ-Turecko