Pred poľskými hranicami tábori asi 200 utečencov z Čečenska

Asi 200 utečencov, Čečenov s ruským občianstvom, tábori pri bielorusko-poľskom hraničnom priechode Brest-Terespol v nádeji, že ich poľskí pohraničníci pustia do krajiny ako žiadateľov o azyl. Poľsko sa však zdráha. Situácia púta pozornosť médií.

30.08.2016 22:24
debata (44)

„Prosíme len o jedno: nech nás Poliaci pustia, alebo nech uzavrú hranice,“ povedal novinárom jeden z utečencov podľa poľskej televízie TVN 24.

Čečenci sa snažia poľské úrady presvedčiť, že nie sú ekonomickými migrantmi, ale utekajú pred prenasledovaním vo vlasti. Poľskí pohraničníci im však vstup do Poľska odmietajú pod zámienkou, že nemajú víza.

„Ale ako môže utečenec dostať víza? Čečencom sa víza nedávajú!“ rozčuľuje sa jeden z dotknutých. Ďalší sa sťažujú, že ich Poliaci považujú za teroristov. „Ani nepočúvajú, čo sa im hovorí. Vysvetľujeme im, prečo odchádzame z Ruska, ale nepočúvajú nás,“ vyhlásil jeden z Čečencov.

„Niektorí sa už dvadsaťkrát pokúsili vojsť do Poľska a podať si tam žiadosť o azyl, poľské úrady ich však vracajú späť,“ povedal ruskej službe BBC bieloruský aktivista, snažiaci sa utečencom pomáhať.

„Pohraničná stráž veľmi starostlivo preveruje každú osobu. Východná hranica Poľska je súčasne hranicou schengenského priestoru, a preto je zaistenie bezpečnosti také dôležité,“ zdôraznila hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže. A ak v Bielorusku táboria ľudia, ktorých nepustili do Poľska, tak ich odmietli preto, že nespĺňali požiadavky.

Rafal Kostrzyński z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) naopak zdôraznil, že medzinárodné právo i poľské zákony ustanovujú, že ľudia usilujúci sa o medzinárodnú ochranu majú mať možnosť požiadať o azyl aj v prípade, že na hranice prídu bez požadovaných dokladov. Na úrad však „denne telefonujú cudzinci z hranice, že nemôžu podať žiadosť o azyl“, povedal. Podľa BBC si Poliaci z desiatok žiadateľov vyberú tak dve-tri rodiny, ostatné sú v beznádejnej situácii.

TVN 24 nedávno upozornila, že Nemci častejšie vracajú do Poľska utečencov z tretích krajín, ktoré predtým nechávali byť. Berlín za prvý polrok vrátil Varšave 4 000 migrantov, teda rovnako ako za celý minulý rok. Ide práve o Čečencov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #Čečenci