Merkelová pripustila chyby v migračnej politike Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila chyby Nemecka v oblasti utečeneckej politiky, napísala nemecká tlačová agentúra DPA.

30.08.2016 22:38
debata (31)

„Aj my Nemci sme tento problém dlho ignorovali a potláčali sme nutnosť spoločného európskeho riešenia,“ uviedla predsedníčka Kresťanskodemo­kratickej strany Nemecka (CDU)v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Süddeutschen Zeitung.

„Už v rokoch 2004 a 2005 prichádzalo veľa utečencov a my sme nechali Španielsko a ďalších na vonkajších hraniciach, aby sa s tým vyrovnali,“ pokračovala. „A áno, proti pomernému prerozdeleniu utečencov sme sa vtedy stavali aj my.“

K tomu, aby sa dnes v Európe dospelo k spoločnému férovému riešeniu je podľa nej treba veľkú výdrž. „Túto skutočnosť sme si dlho patrične nepripúšťali,“ povedala kancelárka.

To isté sa podľa nej týkalo aj otázky spoločnej ochrany vonkajších hraníc Schengenského priestoru. Nemecko – ako uviedla – dlho nebolo stúpencom toho, aby sa prostredníctvom európskej pohraničnej agentúry Frontex obmedzila suverenita jednotlivých štátov.

„Namiesto toho sme povedali, že my si to budeme riešiť sami na našich letiskách, pretože Nemecko nemá vonkajšie hranice EÚ, a tiež, že nás sa tento problém nedotýka,“ uviedla kancelárka. Čas však podľa nej ukázal, že ochranu hraníc Schengenu týmto spôsobom riešiť nemožno.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci