Karimovov boj o život už sprevádza zápas o trón

Obyvatelia 32-miliónového Uzbekistanu si 1. september, deň 25. výročia nezávislosti, pripomenú bez autoritatívneho prezidenta Islama Karimova (78). Ešte počas víkendu ho totiž previezli pre krvácanie do mozgu do taškentskej nemocnice, kde napriek operácii bojuje o život. Podľa portálu Fergana je dokonca od pondelka mŕtvy. Oficiálne miesta v Taškente síce lakonicky oznámili hospitalizáciu lídra, ale mlčia o možnom budúcom vývoji. Podľa iných zdrojov sa už teraz rozhoduje o nástupcovi Karimova.

31.08.2016 09:14
karimov Foto: ,
Uzbecký prezident Islam Karimov.
debata (30)

Spomínané postoje vyvolávajú množstvo špekulácií, počnúc predpovedaním „konca sveta" v krajine i v oblasti strategickej Strednej Ázie cez upevnenie vplyvu Moskvy až po „diktát" radikálnych islamistov, ktorých práve Karimov držal od tela. Napriek tomu kvôli obavám zo šíriaceho sa islamského extrémizmu a terorizmu ešte v apríli požiadal o podporu Rusko.

„Prípadná spoločensko-politická destabilizácia v najväčšej krajine v oblasti nie je v záujme Ruska, USA, ale ani Číny," pripomína politológ Adžar Kurtov citovaný kirgizským portálom Total. Podľa jeho ruského kolegu Alexandra Kňazeva nie sú však obavy z budúcnosti zatiaľ namieste.

„Karimov a jeho najbližšie okolie dokázali vybudovať mocenský systém, ktorý bude fungovať bez ohľadu na život či smrť prvého muža štátu," tvrdí analytik s tým, že pravdepodobne „budeme svedkami pokusu o kolektívne vládnutie“. Aj preto, podľa ďalších odborníkov, v neposlednom rade bude rozhodovať aj postoj regionálnych klanov.

„Kým je Karimov, ktorý je autorom tzv. kontrolovaného blahobytu miliónov svojich krajanov, oficiálne živý, sú špekulácie o jeho nástupcoch irelevantné. Bude totiž držať moc dovtedy, kým mu to fyzický stav dovolí. Odíde iba nohami napred. V takom prípade rovnako očakávam akýsi konsenzus elít," myslí si politológ Arkadij Dubnov.

Medzi hlavnými osobami špekulácií v prípade hľadania odpovede na otázku, kto príde po Karimovovi, je šéf štátnej bezpečnosti Rustam Inojatov (72) a od roku 2003 šéf kabinetu Šavkat Mirzijajev (59). Bez šanci nie je vraj ani vicepremiér Rustam Azimov (70), nad ktorým Karimov posledných dvadsaťpäť rokov držal ochrannú ruku.

Jedinou istotou v spleti špekulácií je zatiaľ litera platnej ústavy. Podľa nej totiž ak prezident zomrie alebo nie je schopný vykonávať funkciu, tak v krajine vládne tri mesiace do najbližších volieb predseda parlamentu, ktorým je v súčasnosti Nigmatula Juldašev. Všeobecne ho však považujú za šéfa tzv. taškentského klanu. V konečnom dôsledku by to mohlo znamenať ústup z pozícií konkurenčných klanov – samarkandského a ferganského. Samotné prezidentské voľby by však podľa mnohých mohli byť iba formalitou, pretože v krajine prakticky neexistujú nezávislé médiá ani opozícia, ktorej väčšina je v zahraničí. A tak vládnucej elite nič nestojí v ceste vybrať nástupcu oveľa rýchlejšie ako podľa zdĺhavých existujúcich platných právnych noriem.

Prípadné otáľanie v určení nástupcu Karimova sa môže vypomstiť. V tejto súvislosti lotyšský server Delfi upozornil, že ak sa krajina ocitne v trasovisku vnútornej nestability, tak do popredia sa ešte viac dostanú nie najlepšie vzťahy s jej susedmi. Predovšetkým s Kirgizskom a Tadžikistanom. Nehovoriac už o Afganistane s trvajúcou nestabilitou, permanentným terorizmom a obchodom s narkotikami.

„V prípade katastrofického scenára by destabilizácia v Uzbekistane mohla vyústiť do reťazovej reakcie s podobným vývojom v Tadžikistane, Kirgizsku, a hlavne Kazachstane, kde je pomaly, ale iste na politickom odchode dlhoročný prezident Nursultan Nazarbajev," upozorňuje portál Delfi. Podľa agentúry Reuters ani Moskva nemá pritom jednoduché vzťahy s Taškentom. Karimov sa totiž vždy staval do úlohy akejsi „bašty stability" a vládnutie upevňoval varovaním pred hrozbou militantných islamistov v Strednej Ázii. Teda v oblasti, v ktorej zápasí o vplyv nielen Západ a Čína, ale aj Rusko. A tak Karimov v snahe udržať si „odstup" neváhal napríklad kritizovať aj ruské základne v susednom Tadžikistane a Kirgizsku, s ktorými je Taškent takpovediac stále na nože.

Islam Karimov

Autokratický prezident Islam Karimov riadi Uzbekistan od roku 1989. Na mocenskom tróne sa udržal aj po rozpade ZSSR v roku 1991. Narodil sa 30. januára 1938 v Samarkande. V roku 1960 absolvoval Stredoázijský polytechnologický inštitút. O štyri roky vstúpil do KSSZ, aby v roku 1967 ukončil štúdium na Taškentskom inštitúte národného hospodárstva. V roku 1983, už ako kandidát vied, sa stal ministrom financií a o tri roky bol už podpredsedom kabinetu. Od roku 1989 šéfoval KS Uzbekistanu, čím sa faktický stal najmocnejším politikom v republike.
Prezidentskými právomocami ho poverili ešte 24. marca 1990, aby mu o desať rokov predĺžili mandát. Rovnako ako v rokoch 2007 a 2015. Je ženatý, má dve dcéry. Za 25 rokov vládnutia sa počet obyvateľov takmer zdvojnásobil, ale priemerná mzda necelých 150 dolárov mesačne vyháňa Uzbekov za prácou do Ruska a Kazachstanu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Islam Karimov