Rusko spochybnilo, že by sýrska vláda použila chemické zbrane

Rusko spochybnilo závery vyšetrovacej komisie Organizácie spojených národov, podľa ktorých režim prezidenta Bašára Asada použil proti civilistom v Sýrii chemické zbrane. Francúzsko a Británia naopak požadujú okamžité uvalenie sankcií na vládu v Damasku, informovali svetové tlačové agentúry.

31.08.2016 14:29
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Na archívnej snímke z roku 2013 odoberajú členovia vyšetrovacieho tímu OSN vzorky v jednej zo štvrtí Damasku, ktorá bola vystavená chemickému útoku.
debata (97)

Správa, ktorá vznikla na základe spoločného vyšetrovania OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), uvádza, že za dva z deviatich útokov jedovatým plynom v Sýrii sú zodpovedné vládne jednotky a jeden majú na svedomí radikáli z organizácie Islamský štát (IS).

Rusko ako jeden z hlavných spojencov Asadovho režimu výsledky vyšetrovania spochybnilo s tým, že existuje ešte mnoho nezodpovedaných otázok. „Zjavne tu máme zbraň, z ktorej sa dymí. Vieme, že chlór bol s najväčšou pravdepodobnosťou použitý … nemáme však odtlačky na tej zbrani,“ uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Na základe správy OSN tak podľa neho nie je možné nikoho potrestať.

Závery komisie odsúdil tiež sýrsky predstaviteľ pri OSN Bašár Džaafarí. Podľa neho sa zakladajú na „výpovediach svedkov, ktoré dodali ozbrojené teroristické skupiny“ a panuje „nedostatok fyzických dôkazov“.

Spojené štáty naopak už krátko po zverejnení správy minulý týždeň uviedli, že opakované použitie chemických zbraní zo strany sýrskej vlády proti vlastným ľuďom sa „už teraz nedá poprieť“.

Rezolúcia spred troch rokov

Francúzsko a Británia na zasadnutí Bezpečnostnej rady vyzvali na uvalenie sankcií na Asadov režim. Rezolúcia z roku 2013 stanovuje, že Sýria nesmie chemické zbrane používať, vyvíjať či skladovať a musí plne spolupracovať s OPCW a OSN. Pokiaľ toto poruší, mala by Bezpečnostná rada rokovať o novej rezolúcii a v nej žiadať na základe siedmeho článku Charty OSN sankcie vrátane použitia vojenskej sily.

Rezolúciu v roku 2013 Bezpečnostná rada prijala mesiac po tom, čo na predmestiach Damasku zahynuli po útoku chemickými zbraňami stovky ľudí. Rusko a prezident Asad vtedy obvinili zo spáchania útokov povstalcov.

Nová správa jasne ukazuje na Asada

Aktuálny správa je výsledkom rok trvajúceho vyšetrovania, ktoré zaštítila Bezpečnostná rada OSN a ktoré sa zameralo na deväť útokov v siedmich sýrskych oblastiach. Podľa vyšetrovateľov existuje dostatok informácií k záveru, že helikoptéry sýrskych jednotiek zhodili zariadenie, ktoré 21. apríla 2014 uvoľnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. marca 2015 v obci Sarmín. Obe sa nachádzajú v provincii Idlib na severozápade Sýrie. V oboch prípadoch bol použitý chlór.

Vyšetrovatelia tiež zhromaždili dostatok dôkazov o tom, že ozbrojenci z IS „sú jedinou skupinou, ktorá mala možnosť, schopnosť, motív a prostriedky na použitie yperitu v obci Mára 21. augusta 2015“.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #chemické zbrane #yperit #chlór