Príbuzní obetí zostreleného lietadla MH17 žiadajú EÚ o pomoc

Príbuzní obetí pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré bolo v júli 2014 zostrelené nad východnou Ukrajinou, vyzvali EÚ, aby vyvinula nátlak na Ukrajinu, Rusko a USA a donútila ich odovzdať vyšetrovateľom katastrofy spravodajské informácie a údaje z radarov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

31.08.2016 17:28
debata (252)

Medzinárodný tím vyšetrovateľov plánuje podať žalobu na osoby zodpovedné za zostrenie malajzijského lietadla, avšak príbuzní obetí sa obávajú, že vyšetrovanie spomaľuje nedostatočná spolupráca.

„Pre nás ako zainteresované rodiny je veľmi dôležité, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť,“ napísali príbuzní obetí letu MH17 vo zverejnenom liste adresovanom vysokej predstaviteľke Európskej únie pre zahraničnú politiku Federice Mogheriniovej.

Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina dnes na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Moskva už vyšetrovateľom poskytla všetky informácie a údaje, ktoré mala k dispozícii.

Pri príležitosti druhého výročia zostrelenia malajzijského lietadla, ktoré si medzinárodná verejnosť pripomenula 17. júla, hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí USA Mark Toner uviedol, že Spojené štáty „pokračujú v spolupráci s medzinárodným vyšetrovacím tímom a orgánmi činnými v trestnom konaní“.

Boeing malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinu obetí tvorili Holanďania.

Predbežné výsledky medzinárodného vyšetrovania týkajúce sa zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou by mali byť zverejnené 28. septembra.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Malaysia Airlines #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17