Nový Zéland po zemetrasení varoval pred cunami, skaza nehrozí

Novozélandská civilná ochrana vydala varovanie pred cunami po zemetrasení s epicentrom severovýchodne od ostrovov. V niektorých pobrežných oblastiach nariadila evakuáciu obyvateľov, informovala agentúra Reuters. Nebezpečenstvo však zrejme nebude veľké, úrad civilnej ochrany predpokladá výšku vĺn maximálne do jedného metra.

01.09.2016 20:20 , aktualizované: 22:00
debata (2)

Otrasy so silou 7,1 stupňa mali ohnisko v hĺbke tridsiatich kilometrov, a to zhruba 170 kilometrov severovýchodne od mesta Gisborne, ktoré leží na východe Severného ostrova. Viacero obyvateľov tohto ostrova prebudili záchvevy pôdy.

Úrady následne vyhlásili varovanie pre sever Južného ostrova a severovýchod Severného ostrova, pohotovosť pre Južný ostrov však neskôr odvolali. Doteraz namerané vlny mali výšku 21 centimetrov a aktuálne predpovede neočakávajú, že by niekde pre cunami hrozilo zaplavenie pobrežných oblastí.

Na internete sa medzitým objavili správy o tom, že dopravný uzol Britomart v Aucklande s podzemnou železničnou stanicou sa ocitol pod vodou. Radnica mesta na twitteri označila túto informáciu za falošnú. V Aucklande však platia v rámci preventívnych opatrení dopravné obmedzenia, pozastavili napríklad prevádzku na železnici.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nový Zéland