Turecká armáda zabila či zranila vyše sto členov PKK

Viac ako stovku bojovníkov separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) zabili či zranili tureckí vojaci. S odvolaním sa na tureckú armádu o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o jednu z najvyšších bilancií obetí bojov medzi armádou a Kurdmi počas jediného dňa.

03.09.2016 21:13
debata (7)

Armáda vo vyhlásení uviedla, že „zneškodnila“ viac ako sto radikálov z PKK. Koľko z nich zabila a koľko zranila, ale nespresnila.

Väčšinu zabitých či zranených Kurdov podľa armády ich spolubojovníci dostali späť do táborov v hornatej oblasti severného Iraku, kde majú separatisti svoju baštu.

Už dopoludnia agentúra Reuters informovala o tom, že si boje medzi tureckou armádou a Kurdmi v provincii Van na juhovýchode Turecka vyžiadali v noci na sobotu životy ôsmich príslušníkov tureckých bezpečnostných síl a jedenástich bojovníkov PKK. Koľko tureckých vojakov zahynulo počas soboty, armáda neskôr neuviedla.

PKK vedie ozbrojený boj za autonómny Kurdistan od roku 1984 a doteraz si jej strety s tureckými bezpečnostnými zložkami vyžiadali 40-tisíc obetí. Po dvojročnom prímerí boje znovu prepukli vlani v lete.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #PKK