Tisíce ľudí demonštrovali v Berlíne proti rasizmu a AfD

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Berlíne proti rasizmu a pravicovopopulistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). Protest, ktorý sa skončil pred sídlom AfD, bol pokoný, informovala agentúra DPA.

03.09.2016 21:22
berlín, nemecko, protest, afd Foto: ,
Jeden z protestujúcich proti rasizmu a pravicovopopulistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD).
debata (36)

Organizátori pôvodne očakávali 10-tisíc demonštrantov, podľa polície sa na proteste napokon zúčastnilo okolo 2 500 ľudí. Organizátori odhadli počet účastníkov na 6-tisíc.

Na akciu prišli zástupcovia rôznych iniciatív, organizácií a politických strán, ako sú Ľavica, strana zelených, Mladí socialisti, Blockupy či Attac. Okrem zapálenia dymovníc a bengálskych ohňov sa prívrženci autonómnej ľavicovej scény tentoraz výraznejšie neprejavili.

Účastníci pochodu, ktorý viedol po bulvári Kurfürstendamm k sídlu AfD, niesli transparenty so sloganmi ako „Solidarita namiesto vyvolávania paniky“ a kričali „Celý Berlín nenávidí AfD“. Trasu pochodu zabezpečovalo 1 100 policajtov.

Túto nedeľu sa v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko uskutočnia parlamentné voľby. Podľa prieskumu inštitútu INSA pre časopis Cicero by mohla AfD získať až 23 percent hlasov, takže by skončila hneď za sociálnymi demokratmi (28 percent) a na tretie miesto by odsunula konzervatívnu CDU (20 percent) kancelárky Angely Merkelovej. V predchádzajúcich prieskumoch bola ešte AfD na treťom mieste.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #rasizmus #Berlín #AfD