Šesť bombových útokov v Sýrii si vyžiadalo najmenej 48 mŕtvych

Šesť bombových útokov vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie a v meste Hasaká, ktoré majú pod kontrolou kurdské milície, si v pondelok vyžiadalo najmenej 48 mŕtvych.

05.09.2016 16:58 , aktualizované: 21:20
debata (12)

Z toho prinajmenšom 35 ľudí zomrelo pri útoku pri meste Tartus na severozápade krajiny. Oznámila to sýrska tlačová agentúra SANA. Podľa opozičných aktivistov je mŕtvych dokonca 53. K atentátom sa prihlásili ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS). Útoky sa stali takmer v rovnakom čase počas rannej špičky. Podľa islamistov išlo o koordinované ak­cie.

Terčom atentátov bol tiež Homs v centrálnej časti krajiny a cesty na prísne stráženom damašskom predmestí Sabburá. Podľa SANA zomrel v Sabburá jeden človek, exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uvádza troch mŕtvych. „Je to oblasť, kde býva mnoho dôstojníkov a ich rodiny,“ povedal agentúre AP jeden z opozičných aktivistov. Podľa Islamského štátu bolo cieľom samovražedného útočníka armádne kontrolné stanovisko.

Dvojitá explózia otriasla diaľničným mostom pri Tartus. Najprv vybuchla nálož nastražená v aute, a keď sa potom na miesto incidentu zbehli ľudia a zišli záchranári, odpálil pri nich svoj pás s výbušninami samovražedný atentátnik, uviedla SANA. Zahynulo najmenej 35 ľudí, potvrdil šéf miestnej nemocnice. „Moje auto začalo horieť a vojaci nás z neho vytiahli,“ popísal agentúre AP jeden z preživších.

Tiež v treťom najväčšom sýrskom meste Homs vybuchla nálož vo vozidle. Guvernér rovnomennej provincie oznámil, že zahynuli traja vojaci a jeden civilista, desať ďalších ľudí bolo zranených.

V meste Hasaká zabil výbuch podľa SANA osem ľudí. Z Hasaká sa na konci augusta stiahli po bojoch s kurdskými jednotkami vládne sily. Kurdské milície YPG mesto ovládajú prakticky celé, ale v mieste zostáva aj štátna polícia. Ďalší útok sa odohral tiež v Kurdmi kontrolovanom Kámišlí na severovýchode krajiny. Podľa SOHR pri ňom nikto nebol zranený, agentúra Amaki ale hovorí o siedmich mŕtvych alebo zranených kurdských bojovníkoch.

Podľa agentúry Amaki, ktorá je napojená na islamistov, boli útoky samovražednými atentátmi, ktorých cieľom boli sýrske vládne jednotky a tiež kurdské bezpečnostné zložky. Agentúra zverejnila aj mená niektorých atentátnikov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #bombový útok #Hasaká