Londýn: Radikálny islamský duchovný dostal 5,5 roka väzenia

Radikálny islamský duchovný Anjem Choudary, ktorého britský súd uznal vinným z vyzývania k podpore organizácie Islamský štát (IS), bol v Londýne odsúdený na päť a pol roka väzenia.

06.09.2016 15:03
Anjem Choudary Foto: ,
Podľa sudcu je Anjem Choudary "vypočítavý a nebezpečný a neprejavil žiadnu ľútosť".
debata (12)

Rovnaký trest dostal jeho dôverník Mohammed Rahman, informovala BBC. Sudca vo svojej reči uviedol, že Choudary svojimi vyhláseniami a ich vplyvom na iných ľudí „nepriamo“ aktívne podporil terorizmus vo svete.

Podľa polície spáchali Choudaryho priaznivci útoky v Británii aj zahraničí. Sudca vo svojom prejave zdôraznil, že hoci neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by niekto konal podľa Choudaryho rád, nerobí to jeho konanie menej závažným. Choudary je „vypočítavý a nebezpečný a neprejavil žiadnu ľútosť“, dodal sudca.

Stúpenci duchovného v súdnej sieni podľa BBC volali po vyhlásení rozsudku „Alláhu akbar“ (Boh je veľký).

Štyridsaťdeväťročný britský rodák Choudary výzvy k podpore IS zverejňoval na serveri YouTube a uznal tiež chalífát, ktorý IS vyhlásil na Blízkom východe. V minulosti stál na čele britskej islamistickej organizácie Islam4UK, ktorá bola v roku 2010 zakázaná. Táto organizácia okrem iného oslavovala teroristické útoky na USA zo septembra 2001.

Choudary nikdy neodsúdil útoky spáchané islamskými radikálmi, ani tie v Londýne z roku 2005, pri ktorých zomrelo vyše 50 ľudí. Vždy ale popieral akékoľvek zapojenie do násilných aktivít.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Islamský štát #odsúdenie #duchovný