Škótska vláda začala chystať nové referendum o nezávislosti

Škótska vláda začala pripravovať podklady pre nové referendum o nezávislosti na Británii a zisťovať, aká časť Škótov by o ukončenie zväzku s Londýnom stála. Vyhlásila to škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová, ktorá chce hlasovanie vypísať v závislosti na vývoji chystaného vyjednávania Londýna o novej podobe vzťahov s Európskou úniou. Sturgeonová podľa stanice BBC takisto zverejnila plán na masívnu podporu škótskych podnikov.

06.09.2016 21:52
Nicola Sturgeonová Foto:
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová.
debata (9)

„Budeme diskutovať o návrhu zákona o referende, aby bol pripravený na okamžité prijatie, ak dospejeme k záveru, že nezávislosť je najlepšou cestou, ako ochrániť záujmy Škótska,“ povedala v utorok v škótskom parlamente Sturgeonová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Júnové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z EÚ podľa nej zásadne zmenilo podmienky pre Škótov, ktorých väčšina si v plebiscite priala zostať súčasťou únie. Preto má Edinburgh právo na vypísanie nového referenda bez ohľadu na to, že v tom predminulom Škóti hlasovali pre zotrvanie vo zväzku s Britániou, povedala. Podľa súčasných prieskumov majú stále mierne navrch zástancovia pokračovania zväzku s Londýnom.

Sturgeonová, ktorej nacionalisti majú faktickú väčšinu v škótskom parlamente, chce referendum vypísať v závislosti na Londýnom vyrokovaných podmienkach vzťahov s EÚ a potenciálnej podpore pre odchod.

V reakcii na nové podmienky, ktoré môžu pre škótske podniky nastať po odchode Británie z EÚ, zverejnila prvá ministerka aj plán ich podpory. Vyhradila na ňu fond v objeme 500 miliónov libier (takmer 600 miliónov eur), ktorý má v nasledujúcich rokoch MSP poskytnúť záruku financií na investície.

Sturgeonová tiež oznámila, že vláda investuje štyri miliardy libier (vyše 4,7 miliardy eur) do infraštruktúrnych projektov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #nezávislosť #Škótsko