Koniec Merkelovej éry? Kancelárka neustupuje

Jedny krajinské voľby v Nemecku federálny parlament ešte netvoria. Napriek tomu najnovšia porážka vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v krajinských voľbách v Meklenbursku-Prednom Pomoransku je ďalšou veľkou ranou pre kancelárku Angelu Merkelovú. A zároveň vodou na mlyn pre kritikov jej politiky otvorených dverí pre utečencov.

07.09.2016 09:01
merkelová Foto: ,
Kritizujú ju zľava aj sprava. Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas debaty v Bundestagu.
debata (22)

K tým najhlasnejším patrí formálne jej spojenec. Šéf sesterskej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer vo utorkovom vydaní Süddeutsche Zeitung vyzval Merkelovú, aby prišla s novou stratégiou, ako si opäť získať dôveru voličov. Bavorský líder pre denník zdôrazňoval, že Merkelovú opakovane vyzýval, aby zmenila politiku voči utečencom, ale ona ho nepočúvala.

Dôsledkom toho je podľa neho „katastrofálny“ výsledok v krajinských voľbách, kde CDU získala 19 percent hlasov a skončila tretia – až za populistickou Alternatívou pre Nemecko. Stav CDU je podľa neho „nanajvýš hrozivý“.

CDU utrpela v nedeľných krajinských voľbách jednu z najhorších volebných porážok. Po prvý raz sa kresťanskí demokrati prepadli až za populistov, voľby vyhrali sociálni demokrati (SPD). Vedenie CDU vyzval Seehofer na jasnejšiu orientáciu strany. Konzervatívci by sa podľa neho mali sústrediť na témy daní, vnútornej bezpečnosti, dôchodkov a migrácie. Zároveň naznačil, že plán na získanie dôvery voličov očakáva „najneskôr v septembri alebo v októbri“.

Nemecko čakajú o rok parlamentné voľby a zdá sa, že Seehofer sa do podpory kandidatúry Merkelovej na kancelárku nehrnie. Samotná kancelárka, ktorá na čele CDU vyhrala troje volieb za sebou, zatiaľ odmieta oznámiť, či bude opäť kandidovať.

Magazín Spiegel nedávno naznačil, že kancelárka to odkladá, čaká na rozhodnutie CSU. Pri klesajúcej popularite Merkelovej sa zároveň objavujú špekulácie o tom, že Seehofer namiesto podpory Merkelovej zvažuje vlastnú kandidatúru na kancelára.

Merkelová ešte v pondelok uznala zodpovednosť za volebnú prehru, ale trvá na otvorenej politike k utečencom. „Verím, že rozhodnutia, ktoré sme urobili v uplynulých mesiacoch, sú správne,“ povedala. Na druhej strane treba podľa nej veľa urobiť aj v oblasti integrácie migrantov a repatriácie tých, ktorí nezískali právo na pobyt.

Generálny tajomník CDU Peter Tauber najnovšiu kritiku Seehofera v utorok odmietol a vyzval na jednotu kresťanských demokratov pred ďalšími krajinskými voľbami. CSU, ktorá je konzervatívnejšia ako CDU, už pred rokom začala vyzývať Merkelovú, aby obmedzila príchod migrantov a stanovila horný limit pre počet prichádzajúcich.

Po júlových útokoch v Nemecku zas konzervatívci žiadali rázne sprísnenie azylovej politiky. Ich čoraz tvrdšia rétorika má tiež svojich kritikov. Tí podľa portálu Local.de upozorňujú, že CSU využívaním populistickej a xenofóbnej rétoriky, ako aj radikálnymi návrhmi prispieva k nárastu populistickej Alternatívy pre Nemecko.

Populisti, ktorí žiadajú vystúpenie Nemecka z eurozóny, získali v Meklenbursku-Prednom Pomoransku 21 percent hlasov. V predvolebnej kampani stavili na obavy ľudí z utečencov, ktorí podľa nich zaplavujú Nemecko, odčerpávajú zdroje a Nemcom berú prácu. Po nedeľných voľbách budú mať svojich zástupcov už v deviatich zo 16 krajinských parlamentov, stali sa najsilnejšou radikálnou pravicovou stranou v Nemecku od druhej svetovej vojny.

„Fakt, že pravicová extrémistická strana, ktorá nechutne tupým spôsobom agituje a mobilizuje proti menšinám, môže tak rásť, je nočná mora, ktorá sa stáva skutočnosťou,“ komentovala výsledok volieb pre DPA bývalá šéfka Ústrednej židovskej rady v Nemecku Charlotte Knoblochová.

Obavy z výsledku v budúcoročných parlamentných voľbách rastú aj vnútri CDU, najmä ak v parlamente hrozí strata desiatok poslaneckých kresiel. „Dôvera ľudí v kancelárku je veľmi otrasená. Ťažko povedať, či sa to dá do volieb napraviť,“ povedala poslankyňa za CDU Erika Steinbachová. Napriek tomu niektorí komentátori Merkelovú ako kancelárku ešte nepochovávajú.

Deutsche Welle v tejto súvislosti upozorňuje, že voliči v Meklenbursku-Prednom Pomoransku vždy mali tendencie k protestným hlasom a kedysi tu uspeli aj extrémisti z NPD. V tejto počtom obyvateľov malej spolkovej krajine vo východnej časti Nemecka už aj pred piatimi rokmi mala CDU len niečo vyše 20 percent.

Merkelová však utrpela porážku vo svojej domovskej spolkovej krajine. V nedeľu ju čaká ďalší test – komunálne voľby v Dolnom Sasku a o týždeň neskôr krajinské voľby v Berlíne. A pri hlasovaní v hlavnom meste podľa prieskumov verejnej mienky hrozí, že CDU by mohla skončiť až za SPD a Zelenými, o tretie miesto by sa delila s postkomunistami.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová