Izraelské letectvo podniklo odvetný útok v Sýrii

Izraelské letectvo podniklo v noci na štvrtok útoky na ciele v susednej Sýrii. Stalo sa tak po tom, ako strela odpálená zo sýrskeho územia dopadla na Izraelom ovládanú časť Golanských výšin.

08.09.2016 11:13
debata (114)

Terčom nočného útoku sa stali mínometné batérie sýrskych ozbrojených síl rozmiestnené v severnej oblasti Golanských výšin, ktorú kontroluje Sýria. Informovala o tom dnes bez ďalších podrobností izraelská armáda, ktorú citovala agentúra AP.

Strela, ktorá dopadla do Izraelom ovládanej časti Golanských výšin, nespôsobila nikomu zranenie. Či si nejaké obete vyžiadal následný útok izraelského letectva, nie je známe.

Izraelská armáda v tejto súvislosti opäť zopakovala svoje stanovisko, že považuje sýrsku vládu za zodpovednú za všetko, čo sa deje na území Sýrie; to platí aj v prípade, ak strely, ktoré dopadnú na izraelské územie, nie sú odpálené úmyselne. Ide o druhý incident tohto druhu v priebehu posledných piatich dní.

Izrael sa oficiálne snaží zotrvať mimo vojny v Sýrii, viackrát však už podnikol podobné odvetné údery na sýrske pozície. Predpokladá sa tiež, že vykonal letecké útoky zamerané proti dodávkam zbraní pre libanonské militantné hnutie Hizballáh, blízkeho spojenca Damasku.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Golanské výšiny