Turecká prokuratúra vydala zatykače na šiestich generálov

Turecké úrady vydali zatykače na šiestich generálov a ďalších príslušníkov ozbrojených zložiek. Informovala o tom vo štvrtok turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že príkaz na vzatie do väzby vydala istanbulská prokuratúra.

08.09.2016 11:30
debata (4)

Podľa agentúry AP je toto nariadenie súčasťou vyšetrovania zmareného pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral 15. júla.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo z armády prepustených už viac ako 5 000 jej príslušníkov, medzi nimi aj 151 generálov a admirálov. Z vládnych úradov bolo prepustených približne 43 000 ľudí.

Desiatky tisíc ľudí pre prevrate predviedli na policajný výsluch, pričom viac ako 17 000 z nich, vrátane vojakov, policajtov, sudcov či učiteľov, vzali do vyšetrovacej väzby a predstúpia pred súd. Turecká vláda tvrdí, že prevrat zosnoval duchovný Fethullah Gülen, ktorý však tieto obvinenia rozhodne odmieta.

Turecko však Spojené štáty žiada o jeho vydanie. Gülen býval kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta a bývalého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ale neskôr sa stal odporcom a kritikom jeho politiky.

V roku 1998 odišiel do Spojených štátov a väčšinu času trávi vo svojom vidieckom sídle v Pensylvánii, no v Turecku má naďalej silný vplyv. Jeho hnutie Hizmet pokračuje v šírení Gülenových myšlienok umierneného islamu v rôznych sférach politického i spoločenského života.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat v Turecku