Bývalý pápež Benedikt pripúšťa v novej knihe svoje nedostatky

Bývalý pápež Benedikt XVI. uznal, že praktické vládnutie nebolo jeho silnou stránkou. Svoje pôsobenie v čele katolíckej cirkvi ale nepovažuje za neúspešné. Benediktove názory sú obsiahnuté v jeho knihe "Posledné rozhovory", ktorá oficiálne vyjde v piatok, ale už dnes z nej citujú zahraničné médiá.

08.09.2016 14:56
František, Benedikt XVI., pápež Foto: ,
Pápež František privítal na Svätopeterskom námestí svojho predchodcu Benedikta XVI.
debata (25)

„Praktické vládnutie nie je mojou prednosťou, a to je určite slabina,“ povedal Benedikt, ktorého citovala agentúra ANSA. Zároveň ocenil svojho nástupcu pápeža Františka. „Je to muž praktickej reformy, dokáže zasahovať a prijímať opatrenia organizačnej povahy,“ uviedol Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger.

Už 89-ročný Benedikt v rozhovore tiež zopakoval, že počas jeho pápežstva existovala vo Vatikáne lobby homosexuálov, ktorú nechal rozbiť. „Či sa vytvorí opäť, neviem,“ dodal.

Benedikt zároveň poznamenal, že kvôli vysokému počtu platených zamestnancov je v katolíckej cirkvi v Nemecku príliš „neduchovnej byrokracie“ a málo „dynamiky viery“. Náboženskú inštitúciu v jeho rodnej krajine tak postihuje akási „odborová mentalita“.

Emeritný pápež Benedikt XVI. rovnako zdôraznil, že jeho prekvapujúca rezignácia v roku 2013 nesúvisela s údajnými intrigami, ani so škandálmi a takzvanou aférou Vatileaks, teda únikom dôverných dokumentov, ktoré pápežov komorník odovzdal talianskym novinárom. Ratzinger sa stal prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá za posledných 600 rokov zo svojej funkcie odstúpila.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež Benedikt XVI.