Turecko pustí nemeckých poslancov na vojenskú základňu Inçirlik

Začiatkom októbra Turecko umožní návštevu nemeckých poslancov z Výboru pre obranu na svoje letecké základne Inçirlik, odkiaľ, mimo iných, štartujú nemecké lietadlá k operáciám proti bojovníkom radikálnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku.

08.09.2016 15:39
Incirlik, vojenská základňa, Foto: ,
Základňu Incirlik vybudovala americká armáda po 2. svetovej vojne, keď Turecko vstúpilo do NATO, a počas studenej vojny to bola najdôležitejšia základňa USA.
debata (3)

Informáciu agentúry DPA potvrdilo nemecké ministerstvo zahraničia. Krok Ankary by podľa pozorovateľov mohol stáť na začiatku cesty ku zlepšeniu vzájomných vzťahov, ktoré boli v posledných mesiacoch pod bodom mrazu.

Ankara blokovala návštevu nemeckých poslancov i ďalších činiteľov od júna kvôli rezolúcii nemeckého parlamentu, ktorá konštatuje, že masakry na Arménoch vykonané Osmanskou ríšou počas prvej svetovej vojny boli genocídou. S tým sa Turecko ako nástupnícka krajina Osmanskej ríše nechcelo zmieriť a prijalo niekoľko odvetných opatrení. Jedným z nich bolo obmedzenie návštev na leteckej základni, kde pôsobí asi 250 nemeckých vojakov.

V dôsledku toho museli koncom júna svoju cestu na leteckú základňu zrušiť štátny tajomník nemeckého ministerstva obrany Ralf Brauksiepe a skupina poslancov. Do areálu v posledných mesiacoch Ankara z nemeckých politikov pustila len spolkovú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú.

Teraz Turecko podmienky návštev zmiernilo. „Vítam, že turecká vláda súhlasila s plánovanou návštevou výboru Spolkového snemu pre obranu. S týmto rozhodnutím tureckej vlády sme sa posunuli o kúsok ďalej,“ uviedol v reakcii na krok Ankary nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

Či turecké rozhodnutie predznamená oteplenie vzájomných vzťahov sa ešte iba ukáže. Isté je, že kroku Ankary predchádzal zásah Berlína, ktorý v minulom týždni zdôraznil, že rezolúcia o arménskej genocíde je právne nezáväzná. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert pritom zároveň tvrdil, že jeho slová nie sú dištancovaním sa od rezolúcie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Incirlik