Turecké úrady suspendovali vyše tisíce učiteľov podozrivých z napojenia na PKK

Turecké úrady suspendovali na juhovýchode krajiny viac ako 11 000 učiteľov. Dôvodom opatrenia, ku ktorému došlo týždeň pred začatím školského roka, je podozrenie, že sú tieto osoby podporovateľmi Strany kurdských pracujúcich (PKK).

08.09.2016 20:39
debata (6)
S odvolaním sa na turecké médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

Turecký premiér Binali Yildirim pred týmto dočasným prepúšťaním varoval už skôr, pričom zároveň uviedol, že vláda z „napojenia na terorizmus“ upodozrieva až okolo 14 000 učiteľov.

V uplynulých týždňoch prišlo v Turecku o prácu alebo bolo postavených mimo služby takmer 130 000 ľudí. Toto prepúšťanie však súviselo s čistkami, ku ktorým Ankara pristúpila po neúspešnom pokuse o štátny prevrat, pripomenula DPA.

Zrážky medzi PKK a tureckými bezpečnostnými silami sa obnovili vlani v júli po tom, ako stroskotalo krehké prímerie medzi oboma stranami. Juhovýchod Turecka odvtedy zažíva najhoršiu vlnu násilia za posledné dve desaťročia.

PKK často útočí na políciu alebo armádu výbušninami umiestnenými pri cestách alebo bombami ukrytými vo vozidlách. Obnovený konflikt si už vyžiadal životy viac ako 5000 kurdských bojovníkov a takmer 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #PKK