Clintonová: Zvolenie Trumpa za prezidenta USA by privítal IS

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) dúfa, že prezidentské voľby v USA vyhrá republikánsky kandidát Donald Trump. Uchádzačka Demokratickej strany o prezidentský úrad Hillary Clintonová to vyhlásila vo štvrtok v rozhovore pre izraelskú televíznu stanicu Aruc 2 (Kanál 2), z ktorého citovala agentúra AP.

09.09.2016 08:22
debata (56)

„Vravia: Prosíme ťa, Alah, urob Trumpa prezidentom Ameriky,“ povedala Clintonová podľa úryvkov z rozhovoru, zverejnených ešte pred jeho odvysielaním. „Takže nemám záujem napomáhať ich zlovôli… Nechcem, aby mali pocit, že môžu získať viac nováčikov vďaka našim politikom,“ dodala a sľúbila porážku IS.

Podľa Clintonovej v prípade Trumpa nahrávajú extrémistom do rúk jeho kritické vyjadrenia o moslimoch, pričom poukázala na esej bývalého riaditeľa Národnej protiteroristickej centrály USA Matta Olsena. Ten sa domnieva, že zaradenie islamu medzi témy volebnej kampane prišlo veľmi vhod práve džihádistom. Clintonová upozornila zároveň na skutočnosť, že IS už v minulosti využil zábery Trumpa pri svojich náborových aktivitách.

Trump dávnejšie povedal, že niekdajšia ministerka zahraničných vecí Clintonová a prezident Baracka Obamu boli „zakladateľmi“ IS. Republikánsky predseda dolnej komory Kongresu Paul Ryan v reakcii na štvrtkové výroky obvinil Clintonovú zo „šírenia strachu“.

Clintonová sa snažila ubezpečiť Izraelčanov, že ako prezidentka by bola pre nich bližším spojencom než jej protivník Trump. Obhajovala pritom aj vlaňajšiu dohodu o obmedzení jadrového programu Iránu, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela.

Clintonová reagovala aj na Trumpove aktuálne pochvalné výroky o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi a potrebe vymeniť niektorých generálov v armáde USA. Republikánsky kandidát podľa nej týmto spôsobom opäť preukázal, že nie je spôsobilý na prevzatie postu najvyššieho veliteľa ozbrojených síl.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #IS