Chorvátsko: Zoran Milanovič po voľbách odstúpil z čela sociálnych demokratov

Prekvapujúci výsledok nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Chorvátsku, kde zvíťazili konzervatívci z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) pod vedením nového lídra Andreja Plenkoviča, má už dôsledky na tamojšej vnútropolitickej scéne.

12.09.2016 07:12 , aktualizované: 21:53
Andrej Plenkovic, HDZ Foto:
Líder HDZ Andrej Plenkovic (vľavo) oslavuje so svojou stranou výsledky volieb v sídle strany v Záhrebe.
debata

Predseda favorizovanej Sociálnodemokra­tickej strany Chorvátska (SDP) Zoran Milanovič rezignoval na svoj post. Tento krok zdôvodnil tým, že nevidí šance na účasť strany v budúcej vláde, a to napriek tomu, že sám hovoril iba krátko pred tým o možnosti koalície s víťazným HDZ.

Štyridsaťšesťroč­nému europoslancovi Andrejovi Plenkovičovi, ktorý iba dva mesiace po tom, čo nahradil na čele HDZ Tomislava Karamarka, sa naopak podarilo viac, ako sa reálne dalo očakávať. S prehľadom zvládol svoj zásadný a mimoriadne dôležitý test, priviedol stranu k volebnému víťazstvu a je prakticky „na ceste“ do premiérskeho kresla.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes priniesli tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. APA súčasne pripomenula, že predvolebné obdobie neveštilo pre HDZ nič dobré, veď zosadilo vlastnú vládu a jeho bývalý líder čelil podozreniam z korupcie.

Plenkovič, proeurópsky orientovaný politik otvorený voči svetu, sa nebál oslabiť nacionalistický kurz predchádzajúceho vedenia HDZ. Pokúsil sa o zakotvenie tejto strany napravo od stredu politickej scény, teda presne tam, kde ho videl aj niekdajší zakladateľ HDZ Franjo Tudjman. Najmladší šéf v histórii HDZ je členom strany iba od roku 2011. Napriek tomu, že volebné víťazstvo upevnilo jeho postavenie, bude musieť byť zrejme na pozore predovšetkým voči pravicovému krídlu strany, ktoré sa obáva straty svojho vplyvu.

Na chorvátskej vnútropolitickej scéne je navyše tento kariérny diplomat neznámou veličinou. V predvolebnej kampani zaujal pokojnými, vecnými vystúpeniami ako skvelý rečník, kritici však poukazujú, že mu chýba charizma.

Plenkoviča to však priveľmi nemusí trápiť, ak zvládne ďalšiu významnú skúšku ohňom, teda vytvorenie väčšiny potrebnej na zostavenie novej vlády. Niet mu pri tom veľmi čo závidieť, pretože medzi potenciálnymi koaličnými partnermi sú aj reformisti zo strany Most, ktorí už v minulosti presvedčili o tom, že s nimi nie je jednoduché vládnuť. Tí už v priebehu prvej noci po voľbách neváhali predložiť ultimatívne požiadavky.

Na nedeľňajších voľbách v Chorvátsku sa zúčastnilo 52 percent z 3,8 milióna registrovaných voličov. Po sčítaní všetkých hlasov pripadá na HDZ 61 kresiel v novovytvorenom zákonodarnom zbore, kým na konkurentov zo stredoľavého tábora 54 mandátov. Most, ktorý sa zasa ocitol v úlohe jazýčka na váhach, bude mať v chorvátskom parlamente 13 poslancov.

Chorvátske voľby vyhrala pravica, koaličné rokovania nebudú ľahké

Nedeľné predčasné voľby v Chorvátsku vyhralo vládnuce konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) ziskom 61 kresiel v 151-člennom parlamente.

Opozičná Národná koalícia, vytvorená okolo Sociálnodemokra­tickej strany (SDP), obsadia v snemovni 54 kresiel. Predbežne to ráno oznámila volebná komisia po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov. Výsledok hlasovania tak potvrdzuje obavy z možného pokračovania politickej krízy v krajine.

Na neistote nič nemení skutočnosť, že sa nenaplnili predvolebné prieskumy, ktoré naznačovali tesné víťazstvo socialistov. Na treťom mieste totiž skončilo podľa očakávania stredopravé reformistické zoskupenie Most (ktoré doposiaľ tvorilo vládnu koalíciu s HDZ), ale len s 13 mandátmi. Má teda o šesť menej ako po minuloročných voľbách, čo znamená, že HDZ bude na zostavenie vlády potrebovať ešte aspoň jedného partnera, a to nemusí byť jednoduché.

Vodca víťaznej strany Andrej Plenković ale verí, že sa mu to podarí. „Som presvedčený, že sme strana, ktorá bude mať tú česť sformovať stabilnú budúcu vládu, ktorá bude vládnuť štyri roky. Sme otvorení spolupráci so všetkými stranami, ktoré sú nám programovo a svetonázorovo blízke. Zaručujem, že budúca chorvátska vláda bude stabilná a európsky orientovaná,“ vyhlásil bývalý europoslanec už v nedeľu večer po prvých priebežných výsledkoch, ktoré už víťazstvo jeho strany ukazovali.

Naznačil tak, že trvá na tom, čo vyhlásil pred voľbami, keď vylúčil vytvorenie takzvanej veľkej koalície HDZ s jeho najväčším rivalom SDP. Úvahy o takejto alternatíve sa v médiách objavili ako možné východisko z krízy, avšak vzhľadom k dlhodobej silnej vzájomnej averzii medzi stranami a najmä medzi ich vodcovia to pravdepodobné nie je.

Predseda SDP Zoran Milanović po už zjavnej prehre sa o možnej veľkej koalícii, hoci aj nepriamo, vyjadril, keď povedal, že Chorvátsko už nemôže opakovať „nové experimenty“ a že teraz viac ako inokedy potrebuje stabilnú vládu. „Všetci by sme mali potlačiť vlastné ambície a ješitnosť a byť k dispozícii, pretože Chorvátsko je dôležitejšie,“ vyhlásil.

Pozorovatelia si ale myslia, že Milanovičovi ide očividne o to, veľkou koalíciou zmierniť svoj volebný neúspech a vyhnúť sa zodpovednosti. Jeho koniec v čele SDP je však na spadnutie a podľa zdrojov z vedenia strany sa Milanović ešte v pondelok popoludní chystá oznámiť svoju demisiu.

HDZ podľa Plenkovića začne rozhovory s potenciálnymi koaličnými partnermi už v pondelok.

Ako štvrté vo voľbách skončilo s ôsmimi poslancami hnutie Živá stena, ktoré sa doteraz neprikláňa ani k HDZ ani k SDP. Tri kreslá obsadí regionálna strana Istrijské demokratické zhromaždenie, ktoré sa sústreďuje predovšetkým na získanie autonómie pre Istriu a na vytvorenie euroregiónu na Istrii, ktorého časti sa nachádzajú okrem Chorvátska aj v Slovinsku a v Taliansku.

Dva mandáty získala kandidátka záhrebského starostu Milana Bandiča, jeden mandát regionálye Chorvátsky demokratický zväz Slavónska a Baranje a z diaspóry tiež jeden mandát Nezávislá kandidátka Željka Glasnović. Zvyšných osem poslancov si vybrali národnostné menšiny.

Chorváti volili parlament druhýkrát za necelý rok. V novembrových voľbách zvíťazilo HDZ, ale len tesne pred alianciou Chorvátsko rastie okolo SDP. HDZ nakoniec vytvorilo vládu s tretím Mostom, avšak už po niekoľkých mesiacoch sa začali nezhody kvôli administratívnym reformám a vyvrcholili po afére bývalého šéfa HDZ Tomislava Karamarka kvôli konfliktu záujmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Chorvátsko #Zoran Milanovič