Sýrska armáda podľa opozície pokračuje v útokoch v Aleppo

Sýrska armáda a jej spojenci v pondelok pokračovali v útokoch na opozícii v severosýrskom meste Aleppo, aj keď má v Sýrii o niekoľko hodín začať prímerie. S odvolaním sa na opozičné zdroje o tom informovala agentúra AP. Boje sú hlásené aj z jihosyrskej Kunajtry.

12.09.2016 14:03
debata (13)

Ahmad Primo z mediálneho oddelenia oponentov Damasku povedal, že v častiach Aleppa držaných opozíciou nálety od rána neprestali. Podľa opozície sa armáda zamerala na štvrti Rašíddín, Sálihín a Džazmati. Organizácia ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu sleduje z exilu, oznámila, že pri bojoch na juhu mesta bolo zabitých 18 bojovníkov.

V minulých 40 dňoch v bojoch o Aleppo podľa AP prišlo o život 2 000 ľudí, z ktorých najmenej 700 boli civilisti. Silné boje pokračovali aj v sobotu a v provinciách Idlib a Halab pri nich zahynulo podľa SOHR 90 civilistov.

Podľa AP sýrska armáda začala s bombardovaním Aleppa, keď radikáli napojení na al-Kájdu zintenzívnili boje v jihosyrskej Kunajtre.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura oznámil, že sa vyhne komentárom a bude sledovať, ako bude dodržané prímerie. Podľa dohody medzi Ruskom a USA má začať v pondelok, ale netýka sa radikálnych skupín.

Vládne jednotky a ich spojenci tak môžu pokračovať v bojoch proti skupinám, ktoré Damask označuje za teroristov. Radí k nim však tiež oponentov režimu chránených Spojenými štátmi. Prezident Bašár Asad dal najavo, že tieto útoky nezastaví, keď povedal, že štát bude bojovať s teroristami o územie celej Sýrie. „Armáda bude v práci bez váhania pokračovať nezávisle od domácich a vonkajších faktorov. Niektorí si robia ilúzie a nezbavili sa ich ani za päť rokov. Vsádzajú na sľuby z cudziny, ktoré sa ale nebudú realizovať,“ citovala Asada sýrska agentúra SANA.

Asadove výroky a tiež nedôvera časti opozície v rusko-americkú dohodu prímerie podľa stanice CNN ohrozuje.

Pritom sa k nemu Damask aj jeho spojenci, teda Irán a libanonský Hizballáh, prihlásili, rovnako ako sýrske kurdské milície YPG, ktoré bojujú na severe krajiny.

Prímerie má okrem iného umožniť zásobiť civilistov v bojových zónach a Turecko, ako účastník bojov, už oznámilo, že chce do Alepap poslať 30 kamiónov s jedlom a oblečením.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo