OBSE bude ignorovať ruské voľby na anektovanom Kryme

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nebudú pri ruských parlamentných voľbách sledovať hlasovanie na Kryme, pretože polostrov nepovažujú za ruské územie. V rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Izvestija to povedal šéf európskej pozorovateľskej skupiny Jan Petersen. O poslancoch dolnej parlamentnej komory budú Rusi hlasovať v nedeľu.

12.09.2016 14:04
debata (246)

V správe OBSE o priebehu hlasovania žiadna zmienka o Kryme nebude, povedal to ruskému denníku švédsky diplomat. Polostrov, obsadený a anektovaný predvlani Ruskom, žiadna krajina OBSE za ruské územie neuznáva, pripomenul. OBSE do Ruska vysiela 370 pozorovateľov, stovky ďalších budú mať vo volebných strediskách inej európskej inštitúcie.

Neprítomnosť európskych pozorovateľov pri voľbách na Kryme potvrdila aj hovorkyňa diplomatickej služby Európskej únie Maja Kocijančičová. „EÚ neuznáva protiprávne pripojenie Krymu k Rusku. V našej podpore územnej celistvosti Ukrajiny zostávame pevní. Zástupcovia EÚ za žiadnych okolností monitorovať priebeh volieb na Kryme nebudú,“ povedala hovorkyňa novinárom v Bruseli.

Proti organizovaniu volieb na anektovanom polostrove v minulých dňoch dôrazne protestovala ukrajinská vláda. Prezident Petro Porošenko zároveň oznámil, že na ukrajinskom území nebudú otvorené žiadne volebné miestnosti pre ruských občanov žijúcich na Ukrajine. Hlasovanie podľa neho Ukrajina nepripustí ani na ruskom veľvyslanectve v Kyjeve a na ruských konzulátoch vo veľkých ukrajinských mestách.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #parlamentné voľby #OBSE #kríza na Ukrajine #anexia Krymu