Sýrske prímerie sa dodržiava, pomoc od Turecka vláda odmieta

Prímerie v Sýrii je 12 hodín po svojom začiatku väčšinou dodržiavané, v oblastiach Damasku či Aleppa je stále pokoj. Podľa agentúry AFP to uviedla exilová opozičná skupina SOHR monitorujúca situáciu na bojiskách. Do severnej Sýrie už vošli z Turecka prvé kamióny s humanitárnou pomocou.

13.09.2016 07:45 , aktualizované: 15:16
debata (9)

Niektorí rebeli sa však odmietli k prerušeniu bojov dojednanému Spojenými štátmi a Ruskom pripojiť a pokoj zbraní narušovali v prvých hodinách ojedinelé údery rakiet či streľba.

„Všeobecne panuje pokoj na všetkých frontoch, zvlášť v oblastiach Damasku, Aleppa či Idlibu,“ povedal AFP Rami Abdar Rahmán, šéf Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Londýne a monitoruje situáciu za pomoci informátorov v teréne. Výnimkou je podľa neho niekoľko rakiet odpálených na juhu krajiny v prvých hodinách po pondelkovom večernom vyhlásení prímeria.

S miernym optimizmom hodnotil prímerie po prvých hodinách americký minister zahraničia John Kerry, ktorý označil tento pokoj zbraní za možno poslednú šancu, ako v zjednotenej Sýrii dosiahnuť mier.

K prímeriu sa okrem armády režimu Bašára Asada a umiernených rebelov pridali tiež Asadovi spojenci Rusko a Irán. Sýrsky prezident si však vymienil právo na odpoveď v prípade bojových akcií rebelov, čo podľa niektorých pozorovateľov môže pokoj zbraní ohroziť.

Západ aj Rusko si od prímeria, ktoré by podľa Asada malo trvať sedem dní, sľubujú oživenie mierových rozhovorov medzi jeho vládou a povstalcami, ktorí bojujú za Asadove zvrhnutie. Pokoj zbraní by tiež mal prispieť k porážke ozbrojencov z takzvaného Islamského štátu (IS) a z ďalších extrémistických skupín v Sýrii. Prerušenie bojov by tiež malo umožniť OSN doviezť pomoc do bojmi zmietaného mesta Aleppo, ktoré ovláda sčasti armáda a sčasti povstalci.

Turecko poslalo do Sýrie prvých 20 kamiónov s humanitárnou pomocou, Sýria pomoc odmieta

Do severnej Sýrie vošli z Turecka prvé kamióny s humanitárnou pomocou. Sýrska vláda však oznámila, že odmieta akúkoľvek pomoc dovezenú do mesta Aleppo, ktorá by nebola koordinovaná cez Damask a OSN. Najmä ide o pomoc z Turecka, uviedli štátne médiá. Ankara pritom dopoludnia už oznámila, že do severnej Sýrie vošli prvé kamióny, ktoré vezú potraviny, oblečenie i hračky pre deti.

„Sýrska arabská republika oznamuje svoj odmietavý postoj k humanitárnej pomoci, ktorá sa dostane do Aleppa a nebude koordinovaná cez sýrsku vládu a Spojené národy, najmä od tureckého režimu,“ uviedla tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na sýrsku diplomaciu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pritom už v pondelok vyhlásil, že jeho krajina chce do susednej Sýrie poslať až 30 nákladných áut s humanitárnou pomocou. Turecko bude podľa neho využívať dohodnutej koridory a spolupracovať s OSN. Zásobovanie bolo možné začať vďaka prímeriu, ktoré v krajine začalo platiť v pondelok večer.

Ruskí vojaci zriadili pri Aleppe pozorovacie stanovisko, aby zaistili bezpečný prejazd kamiónov. OSN zatiaľ humanitárnu pomoc nezačala. Erdogan povedal, že Turecko bude využívať dohodnuté koridory a spolupracovať s OSN. Podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters prekročilo asi 20 kamiónov hranicu v oblasti mesta Cilvegözü v pohraničnej provincii Hatay.

OSN zatiaľ humanitárne konvoje do Sýrie neposlala. Hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke povedal v Ženeve, že OSN musí mať istotu, že jej partneri a zamestnanci zapojení do humanitárnych operácií v Sýrii nebudú v ohrození života. Tímy sú podľa neho pripravené vojsť na sýrske územie, a to vrátane Aleppa, kde sa ešte v pondelok bojovalo. Laerke novinárom nebol schopný povedať, kto dá konečné dobrozdanie bezpečnosti pre konvoje OSN. V minulosti ich prejazd musela schváliť sýrska vláda.

Vysoký komisár OSN ostro kritizoval sýrskeho prezidenta Asada

Na čele Sýrie stojí lekár, ktorý proti Sýrčanom používa plyn a umožňuje útoky na nemocnice. V ostrej kritike sýrskeho režimu to povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn. Sýrsky prezident Bašár Asad je absolventom medicíny a v minulosti pracoval ako očný lekár.

„Je to štát vedený lekárom, ktorý zrejme necháva použiť plyn proti vlastnému národu, útočiť na nemocnice, bombardovať výbušnými zbraňami oblasti obývané civilistami a udržiavať desiatky tisíc ľudí v neľudských podmienkach. Nemožno slovami vyjadriť, ako hlboko túto situáciu odsudzujem,“ povedal Husajn.

Husajn, ktorý je moslim, už v apríli obvinil aktérov bojov v Sýrii z bezohľadnosti voči civilistom. Vtedy sa v Sýrii zrútilo prímerie dohodnuté vo februári.

Sýrska armáda je dlhodobo kritizovaná za používanie takzvaných barelových bômb v oblastiach obývaných civilistami. Zle zamerateľné barely plné výbušnín ohrozujú civilné obyvateľstvo, v niekoľkých prípadoch bol v bareloch podľa svedkov tiež chlór.

Izrael poprel správu o zostrelení svojich lietadiel nad Sýriou

Sýrska armáda tvrdí, že zostrelila izraelské vojenské lietadlo a dron. Izrael v noci na utorok útočil na pozície sýrskeho delostrelectva v odvete za pondelkový incident, pri ktorom dopadla sýrska strela na časť Golanských výšin kontrolovaných Izraelom. Jeho armáda správu o strate lietadiel poprela.

Sýrska agentúra SANA oznámila, že izraelské lietadlo zaútočilo na sýrske pozície o jednej hodine po polnoci (pondelková polnoc SELČ) na juhu provincie Kunajtra, ktorá leží pri hranici. Sýrčania vraj zostrelili ako toto lietadlo, taktiež dron. Izraelská armáda ale poprela informáciu, že prišla v Sýrii o dva stroje. Jej hovorca oznámil, že Izrael síce vyslal lietadlá nad Sýriu k odvetnej akcii, ale stroje neboli sýrskou paľbou zasiahnuté. Sýrska armáda vraj proti nim bez úspechu použila rakety typu zem-vzduch.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #prímerie #Aleppo