Vylúčiť Maďarsko z EÚ? Volanie z Luxemburgu zostalo bez podpory

Služobne najstarší šéf diplomacie v Európskej únii pár dní pred bratislavským summitom prišiel s bezprecedentným návrhom.

14.09.2016 07:59
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána podľa luxemburského ministra narába s ľuďmi utekajúcimi pred vojnou ,,ako s divou zverou".
debata (144)

Podľa luxemburského ministra Jeana Asselborna „jedinou možnosťou, ako zachovať súdržnosť a hodnoty Európskej únie“, je vylúčiť zo svojich radov krajinu, ktorá ich masívne podkopáva. „Ten, kto ako Maďarsko stavia ploty proti ľuďom utekajúcim pred vojnou alebo porušuje slobodu tlače a nezávislosť súdnictva, by mal byť dočasne alebo v prípade potreby navždy vylúčený z Európskej únie,“ povedal v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána podľa Asselborna narába s ľuďmi utekajúcimi pred vojnou „ako s divou zverou“ a „nie je už ďaleko od toho, aby vydalo príkaz strieľať do utečencov“. „Ľudia ako Orbán môžu za to, že Európsku úniu už svet vníma tak, že hoci navonok si osobuje obranu hodnôt, vnútri už nie je schopná tieto hodnoty dodržiavať,“ vyhlásil.

Je to po prvý raz, čo minister zahraničných vecí jednej z krajín EÚ žiada vylúčenie iného člena. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szíjjártó v ostrej reakcii luxemburského rezortného kolegu obvinil, že je „poučujúci, povýšenecký a frustrovaný“ a ako „nihilista neúnavne pracuje na deštrukcii európskej bezpečnosti a kultúry“. „Maďarsko chce vylúčiť z Európskej únie, ale seba už dávno vylúčil z kruhu politikov, ktorých možno brať vážne," citovala ho agentúra MTI.

Podpory sa Budapešť dočkala z Berlína, Viedne i Prahy. Asselborn pritom v rozhovore pripustil, že pri súčasných pravidlách nemožno z únie nikoho vylúčiť, kým sa ho zastane čo i len jedna členská krajina. Navrhol preto, aby sa „pravidlá zmenili tak, že pozastavenie členstva krajiny EÚ si už nebude vyžadovať jednomyseľnosť“.

Medzi prvými sa Maďarska zastal český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý vyzval na zachovanie racionálneho prístupu a jednoty únie. „Prehlbovanie zákopov a výkriky o vylučovaní členských štátov považujem za nezmysel,” citoval ho portál českej vlády. „Nebudeme vytvárať žiadne únie v únii ani nikoho vylučovať. Európa musí spolupracovať a zostať súdržná."

Berlín, ktorý podobne ako Luxemburg stojí v otázke prijímania utečencov na opačnej strane ako Budapešť, úvahy o vylúčení Maďarska odmietol. „Toto nie je pozícia dohodnutá v Európe,“ vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Pripustil však, že pri pohľade na Maďarsko vie pochopiť, že „niektorí v Európe strácajú trpezlivosť“. „Osobne však teraz nezastávam názor, že by sme mali niektorému z členských štátov ukazovať dvere,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko