Merkelová vyzvala na lepšiu spoločnú ochranu hraníc EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala k lepšej spoločnej ochrane vonkajších hraníc Európskej únie. Po rokovaní s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Paríži na spoločnej tlačovej konferencii tiež uviedla, že prílev utečencov do Európy spôsobujú nielen vojnové konflikty, ale aj chudoba.

15.09.2016 10:05 , aktualizované: 15:19
Merkelová, Hollande Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.
debata (41)

Hollande pred piatkovým summitom EÚ na Slovensku vyzval členské krajiny únie, aby vypracovali jasnú víziu budúcej Európy. Bratislavské stretnutie najvyšších predstaviteľov má podľa neho pripraviť kalendár a takzvanú cestovnú mapu pre pôsobenie únie po rozhodnutí Británie odísť z EÚ.

Prvý neformálny summit EÚ po júnovom referende, v ktorom sa Briti vyslovili pre opustenie únie, má podľa kancelárky dokázať, že EÚ je akcieschopná. „Zhodli sme sa (s Hollandom) na tom, že v Bratislave má vzniknúť program, ktorý jasne ukáže, že sme odhodlaní spoločne reagovať na slabosti (EÚ), na úlohy, ktorým čelíme,“ vyhlásila Merkelová.

Merkelová a Hollande podľa komentárov ladili spoločnú stratégiu na summit. Hlavnou témou bude bezpečnosť Európy. Berlín a Paríž chcú napríklad lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ a posilniť spoluprácu políciou zvyšných 27 členských štátov. Tiež chcú presadiť spoločné vojenské veliteľstvo EÚ. Proti tomuto projektu bola vždy Británia, ktorá sa summitu nezúčastní.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande #predsedníctvo v Rade EÚ #bratislavský summit EÚ