Švédsky súd potvrdil zatykač na Assangea

Švédsky súd potvrdil platnosť zatykača na zakladateľa kontroverzného servera WikiLeaks Juliana Assangea pre podozrenie zo znásilnenia. Assange sa pred švédskymi vyšetrovateľmi leta skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.

16.09.2016 13:28
Assange Foto: ,
Julian Assange.
debata (24)

Štokholmský súd dospel k záveru, že Assange je stále podozrivý zo znásilnenia. Tiež sa domnieva, že hrozí, že sa Austrálčan vyhne možnému trestu. Súd tak nevyhovel Assangeovi, ktorý žiadal, aby švédska justícia upustila od jeho stíhania a aby zatykač z roku 2010 zrušila.

Assange obvinenia odmieta a v roku 2012 sa uchýlil na veľvyslanectvo Ekvádoru v Londýne, aby predišiel zatknutiu britskou políciou a vydaniu do Švédska. V pozadí je podľa neho v skutočnosti snaha vydať ho justície Spojených štátov, ktorých tajnú vládnu dokumentáciu server Wikileaks zverejnil.

Komisia pri Rade OSN pre ľudské práva vo februári v reakcii na Assangeovu sťažnosť uviedla, že Británia a Švédsko od decembra 2010 svojvoľne zadržiavajú Assangea, ktorý by mal byť oslobodený a odškodnený. Štokholm oznámil, že názor komisie vyšetrovanie Assangea neovplyvní. Londýn sa proti kritike komisie OSN dôrazne ohradil.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange