Newyorským Manhattanom otriasla explózia, 29 zranených

Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že sobotňajší výbuch na Manhattane má nejakú spojitosť s medzinárodným terorizmom, a teda aj s organizáciou Islamský štát.

18.09.2016 09:05 , aktualizované: 19:38
výbuch, New York Foto: ,
Polícia a hasiči pri mieste výbuchu v manhattanskej štvrti Chelsea v New Yorku.
debata (71)

Agentúre Reuters to povedal guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo. Zdôraznil však, že vyšetrovanie je ešte len na začiatku.

„Výbuch bomby v New Yorku je zjavne teroristický čin, ale nie je to napojené na medzinárodný terorizmus. Inými slovami, nenašli sme žiadne spojenie s IS a podobne,“ povedal Cuomo.

"Podľa toho, čo zatiaľ vieme, a toho je obmedzené množstvo, mohol tieto bomby zostrojiť takmer ktokoľvek a použiť mobilné telefóny ako časované rozbušky. Návody sú všade na internete a hrubosť (spracovanie), umiestnenie (výbušnín) a relatívna neúčinnosť výbušnín neukazuje na to, že by v tom hrala nejakú úlohu nejaká vyspelejšia organizácia, "povedal Reuters zdroj z vyšetrovania, ktorý si neželal byť menovaný.

Incident podľa Cuoma preverujú špecialisti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). „Zistíme, kto tieto výbušniny umiestnil, a potrestáme vinníkov. Nedovolíme týmto ľuďom a tomuto druhu hrozieb, aby narušovali náš život v New Yorku,“ povedal guvernér.

Výbuch v štvrti Chelsea v sobotu večer miestneho času (v noci na dnes SELČ) zranil 29 ľudí. Guvernér Cuomo novinárov informoval, že všetci zranení už boli prepustení z nemocničnej starostlivosti, a vyhlásil, že len vďaka veľkému šťastiu nikto neprišiel o život.

Neďaleko miesta explózie našli policajti tlakový hrniec spojený s mobilným telefónom, ktorý ako ďalšiu možnú bombu preskúmali policajní pyrotechnici. Podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

K explózii došlo len niekoľko dní pred zasadnutím Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa bude v New Yorku konať. Cuomo uviedol, že z preventívnych dôvodov bolo do newyorských ulíc vyslaných 1000 policajtov nad rámec bežných hliadok a zvýšená policajná prítomnosť bude v meste zrejmá celý budúci týždeň.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #explózia #výbušnina