Pri Egypte stroskotala loď s utečencami, najmenej 42 zahynuli

Pri Egypte v stredu pri stroskotaní lode s utečencami zahynulo najmenej 42 ľudí. Oznámilo to egyptské ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého sa podarilo 41 ľudí zachrániť. Egyptský denník Al-Ahram ale uviedol, že záchranári z vody vylovili už 154 stroskotancov. Medzi mŕtvymi sú podľa hovorcu ministerstva Egypťania, Sudánci, občania ďalších afrických krajín a tiež Sýrčania.

21.09.2016 22:54
egypt, migranti, loď Foto: ,
Ľudia sa zhromažďujú pozdĺž brehu Stredozemného mora pri hľadaní obetí prevrhnutej lode s migrantmi.
debata (6)

Egyptská agentúra MENA oznámila, že na lodi bolo 600 ľudí. Záchranná operácia a pátranie po ďalších ľuďoch stále pokračuje. Plavidlo stroskotalo pri prístavnom meste Rašíd, ktoré je známe aj ako Rosetta a ktoré leží asi 65 kilometrov východne od Alexandrie.

Zástupca miestnych úradov agentúre MENA povedal, že Egypt v tejto súvislosti vykonáva jednu z vôbec najväčších záchranných operácií.

Podľa štatistiky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento rok preplávalo Stredozemné more 300 000 utečencov a väčšina z nich smerovala do Talianska. Od roku 2014 už na mori cestou do Európy zomrelo viac ako 10 000 ľudí, z nich asi 2 800 za prvý tohtoročný polrok. Európska pohraničná agentúra Frontex v júni upozornila, že je znepokojená nárastom počtu migrantov, ktorí sa rozhodnú podniknúť „veľmi nebezpečnú“ cestu z Egypta do Európy.

Od jari sa na more vydávajú preplnené rybárske člny so stovkami ľudí, ktoré bolo treba zachraňovať. Hlavným východiskovým bodom pre cestu do Európy ale nie je v Afrike Egypt, ale Líbya. Podľa posledných odhadov tam čaká cez 200 000 utečencov na príležitosť dostať sa do Talianska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #loď #utečenci