Prečo sledujeme príbeh Brangeliny?

Od hororu prezidentskej kampane v USA si Američania na chvíľu odskočili k uplakanej romanci. V hlavnej úlohe s možno najväčšími celebritami súčasnosti Angelinou Jolieovou a Bradom Pittom. Hollywoodsky pár známy pod „skratkou“ Brangelina sa rozvádza.

22.09.2016 12:00
Brad Pitt a jeho manželka Angelina Jolie Foto:
Herec Brad Pitt a Angelina Jolieová v časoch, keď sa na seba ešte usmievali. Teraz sa rozvádzajú.
debata (34)

Prečo? Podanie Jolieovej klasicky hollywoodsky hovorí o neprekonateľných rozdieloch. Mimochodom, to isté bolo v žiadosti o rozvod s Pittom Jennifer Anistonovej v roku 2005.

Čo však skutočne spôsobilo rozpad Brangeliny? Páru, ktorý bol spolu oficiálne od roku 2006, ale svadbu mal len v roku 2014. Bola za tým Pittova nevera? A čo bude so šiestimi deťmi, z toho troma adoptovanými, ktorý bývalý slávny pár spolu má?

Otázky, ktoré fascinujú nielen americkú verejnosť. Jolieová a Pitt si získali svet ako superpár. Jagavé, úspešné hviezdy, ktoré sa zároveň zaujímajú aj o dianie okolo seba.

Pracovali na viacerých humanitárnych projektoch, Jolieová pôsobí ako špeciálna vyslankyňa OSN pre utečencov. Na problematiku rakoviny zase upozornila, keď si dala preventívne odstrániť oba prsníky.

Brangelina je jednoducho témou konverzácie. Podľa expertov si dnešná spoločnosť privlastňuje celebrity. "Rozvod Jolieovej a Pitta nám poskytuje možnosť porozprávať sa,“ pripomenul pre Pravdu Robert Thompson, expert na popkultúru zo Syracuse Univesity v štáte New York.

"Celebrity sú tou malou skupinou ľudí, o ktorých vie veľa celá krajina. Nehovoríme s neznámymi o našich problémoch, lebo o nich nič nevedia. Môžeme sa však s kýmkoľvek porozprávať o Bradovi a Angeline, pretože ich všetci poznajú. Nie je to nič nové.

Záujem národa o slávne páry siaha ďaleko do minulosti. Spomeniem najmä Richarda Burtona a Elizabeth Taylorovú. Samozrejme, internet teraz ešte dáva všetkým aj možnosť vyjadriť sa k celebritám,“ vysvetlil Thompson.

"V našom záujme sa nachádza aj kúsok škodoradosti. Zdá sa, že radi vidíme, keď bohatí a krásni ľudia zažívajú ťažké časy,“ reagovala pre Pravdu odborníčka na médiá Patty Williamsová na správu o rozvode Jolieovej a Pitta.

Podľa expertky z Ústrednej michiganskej univerzity potom do našich reakcií na celebrity pretavujeme vlastné životné skúsenosti a pohľady. "Buď verejnosť celebrity ostro kritizuje, alebo s nimi súcití. Vidíme, že sú omylné a to ich v našich očiach poľudšťuje. Čiže aj celebrity sú nakoniec ako my,“ uviedla Williamsová.

Odborníčka však upozorňuje aj na to, ako kultúra celebrít mení médiá. "Špekulácie o tom, prečo sa pár rozvádza, by kedysi riešil najmä bulvár. Dnes je to hlavná správa v mnohých mienkotvorných médiách, ktoré sa snažia prilákať si divákov či čitateľov. Čoraz viac pozornosti venujeme zábave. Nie komplikovanejším medzinárodným a národným správam,“ myslí si Williamsová.

A tu už má posadnutosť celebritami spoločenské a politické dôsledky. Kontroverzný prezidentský nominant republikánov Donald Trump by sa nikdy nedostal na krok od Bieleho domu, keby zároveň nebol známou celebritou.

V Amerike ho všetci poznali dávno predtým, ako sa rozhodol získať kľúče od Oválnej pracovne. Hviezdne postavenie bolo od začiatku jednoznačná výhoda Trumpovej prezidentskej kampane. "Je to celebritný kandidát. Vie, ako ovládnuť médiá,“ zhodnotil Trumpa politológ David McCuan zo Sonomskej štátnej univerzity v Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt a Angelina Jolie