Keď nebude po ruke NATO, zakročí únia?

Svet je zložitý. Preto sa musí Európska únia chrániť. "Cieľom je posilňovať spoluprácu EÚ v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany v náročnom geopolitickom prostredí,“ tvrdí bratislavský plán, prijatý na neformálnom summite európskej dvadsaťsedmičky minulý týždeň.

23.09.2016 16:00
utečenci, lampedusa Foto:
Úlohou európskej vojenskej námornej operácie Sophia v Stredozemnom mori je bojovať s pašerákmi ľudí.
debata (49)

O tom, aký bude ďalší postup v tejto oblasti, budú už o niekoľko dní rokovať aj ministri obrany únie. Na budúci týždeň v utorok sa stretnú v rámci slovenského predsedníctva Rady EÚ v Bratislave.

Na stole sú viaceré návrhy. Európa má ešte veľmi ďaleko od svojej armády, ak ju vôbec niekedy bude mať. Expert z Kráľovského inštitútu Elcano v Madride Miguel Otero-Iglesias však tvrdí, že EÚ už dávno mala mať svoju bezpečnostnú a obrannú úniu.

"Medzinárodné hrozby si vyžadujú medzinárodný prístup. Či sa to týka vonkajších hraníc EÚ, azylových procedúr, kyberšpionáže, boja tajných služieb s terorizmom či boja s radikalizáciou. Únia by mohla mať k dispozícii najmenej 5-tisícčlennú obrannú, mierotvornú skupinu, ktorú by bola schopná rýchlo nasadiť. Možno nie do všetkých kútov sveta, ale určite v susedstve EÚ,“ myslí si Otero-Iglesias. "Takýto typ obrannej a bezpečnostnej integrácie je možné vytvoriť a je nevyhnutný. USA nám nebudú poskytovať bezpečnostné záruky navždy. Prídeme do bodu, keď sa budeme musieť postaviť na vlastné nohy,“ uviedol pre Pravdu Otero-Iglesias. Ešte pred bratislavským summitom vyšli Francúzsko a Nemecko s vlastnou iniciatívou, čo sa týka prehĺbenia obrannej spolupráce. Hoci debata o nej nie je nič nové, tento návrh mnohých v Európe prekvapil. O vytvorení spoločného veliteľstva pre európske operácie však vo svojom prejave o stave EÚ hovoril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Nemecko tvrdí, že takáto štruktúra by mohla vzniknúť v Bruseli. Posun integrácie EÚ v oblasti obrany bude pravdepodobne možný aj preto, že úniu opúšťa Británia. Londýn nemal a nemá o to záujem. Dokonca aj napriek brexitu Briti stále tvrdia, že kým sú členom EÚ, obrannú úniu budú vetovať.

"Budeme odolávať pokusom vytvoriť rivala NATO,“ uviedol minulý týždeň pre denník Times britský minister obrany Michael Fallon. "Vždy sme sa obávali zbytočnej duplicity k tomu, čo už máme v podobe aliancie,“ tvrdí britský politik.

Podľa dohody medzi EÚ a NATO potvrdenej na varšavskom summite aliancie v júli však majú tieto dve inštitúcie lepšie spolupracovať. Aj o tom budú rokovať ministri obrany v Bratislave.

"Partnerstvo medzi NATO a EÚ však nie je funkčné. Európania si to uvedomujú. Cestou vpred pre EÚ je vytvorenie kapacít v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky,“ reagoval pre Pravdu Manuel Muniz, riaditeľ programu transatlantických vzťahov na Harvardovej univerzite. "Bolo by možné, aby sme alianciu využívali v operáciách v prípade jasného amerického záujmu. NATO by sa takpovediac vrátilo k základom, teda k teritoriálnej obrane. A Európa by skôr mohla riešiť veci mimo nášho transatlantického priestoru vtedy, keď si to budú vyžadovať potreby EÚ,“ myslí si Munez.

Aj podľa Andreu Frontiniho z Centra pre európsku politiku v Bruseli by posilnená obranná spolupráca v rámci v únie mohla viesť k rozloženiu úloh medzi NATO a EÚ. "Je to zlučiteľné s rolou aliancie. Nevidím dôvod, prečo by to tak nemohlo byť,“ uviedol pre Pravdu Frontini.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #bezpečnosť #NATO #predsedníctvo v Rade EÚ #bratislavský summit EÚ