Hackeri zverejnili údajnú kópiu pasu Michelle Obamovej

Hackeri zrejme zverejnili vo štvrtok na internete kópiu cestovného pasu prvej dámy USA Michelle Obamovej. Prípadom sa už začali zaoberať americké úrady, informovala agentúra AP.

23.09.2016 11:54
Michelle Obamová Foto: ,
Michelle Obamová.
debata (4)

Hovorca Bieleho domu zatiaľ nepotvrdil, či skutočne ide o autentický sken Obamovej pasu. Záber sa však objavil na rovnakej stránke DCLeaks.com, kde boli nedávno umiestnené súkromné e-maily bývalého šéfa americkej diplomacie Colina Powella.

Väčšina z toho, čo vidieť na údajnom skene pasu Michelle Obamovej, sú verejne dostupné informácie. Sken bol zverejnený v rámci balíka údajnej e-mailovej komunikácie zamestnancov Bieleho domu z rokov 2015–16. Hackeri ich mali získať zo súkromného účtu externého zamestnanca Bieleho domu, ktorý mal na starosti logistiku a organizovanie oficiálnych ciest.

Či skutočne ide o autentické dokumenty, zatiaľ americké úrady ani nepotvrdili, ani to nepopreli. Ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová však ubezpečila, že sa celá záležitosť preveruje. Znepokojenie z možného úniku informácií vyjadrila aj Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorá má okrem iného na starosti ochranu amerického prezidenta a jeho rodiny. Samotná Michelle Obamová sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Webová stránka DCLeaks.com uvádza, že jej cieľom je sprístupňovanie dokumentov odhaľujúcich zneužívanie politickej moci. Spájajú sa s ňou podozrenia, že je napojená na hackerov udržiavajúcich kontakty s ruskými tajnými službami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Michelle Obamová