Kedy sa začne brexit? Ani v Londýne sa nevedia dohodnúť

Už to o chvíľu bude. To povedal o brexite britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Nikomu nebudeme cez médiá hovoriť, kedy to bude. Tak znel okamžitý odkaz Johnsonovi od premiérky Teresy Mayovej.

24.09.2016 19:00
Boris Johnson, brexit, veľká británia Foto:
Johnson vyhlásil, že rokovania po spustení článku 50 Lisabonskej zmluvy by sa mohli začať niekedy začiatkom roku 2017.
debata (10)

Šéf britskej diplomacie Johnson sa k brexitu vyjadril v New Yorku na zasadnutí OSN pre televíziu Sky News. Vyhlásil, že rokovania po spustení článku 50 Lisabonskej zmluvy by sa mohli začať niekedy začiatkom roku 2017. Londýn podľa ministra zahraničných vecí pošle list, v ktorom nastaví niektoré parametre, ako riešiť vzťahy medzi Britániou a Európskou úniou po júnovom referende o brexite.

Johnson verí, že rokovania budú úspešné a ani nebudú trvať dva roky, čo je podľa článku 50 maximálny možný čas na vyriešenie problému. Vyjednávania môže byť dlhšie iba v prípade, že s tým budú súhlasiť členské štáty únie.

"Získame z fantastických príležitostí pre voľný obchod s našimi priateľmi v EÚ. Kupujeme najviac nemeckých áut a vypijeme najviac talianskeho vína. Nebudú to riskovať,“ povedal Johnson pre Sky News, naznačujúc, že únia bude z ekonomických dôvodov k Británii ústretová. Lenže Johnsonove slová okamžite spochybnila premiérka Mayová. "Nebudeme o tom špekulovať,“ citoval denník Financial Times hovorcu vlády, ktorý sa vyjadril k tomu, ako dlho by mohli trvať rokovania o brexite. Mayová tiež tvrdí, že verejne zatiaľ neohlási, kedy Británia spustí vyjednávania.

Johnsonovo vyjadrenie o tom, že únia bude k Londýnu ústretová, je tiež otázne. Slovenský premiér Robert Fico minulý týždeň na summite európskej dvadsaťsedmičky v Bratislave povedal, že rokovania musia ukázať, že z únie sa neoplatí odísť. Zároveň odmietol dohodu, ktorá by viedla k obmedzeniu práv občanov EÚ pracujúcich v Británii.

Slovný pingpong britskej vlády o brexite odráža podľa odborníkov viacero trendov. "Je celkom možné, že rokovania sa naozaj začnú niekedy začiatkom roku 2017. Keby k tomu na budúci rok nedošlo, podkopalo by to Mayovej pozíciu a mohlo by to viesť k rebélii ministrov, ktorí brexit podporovali,“ reagoval pre Pravdu politológ Han Dorussen z Essexskej univerzity. "Zdá sa však, že do istej miery sa vláda nevie zhodnúť, ako sa pohnúť ďalej. Povedal by som, že premiérka očakáva pomerne jasný plán od brexitových ministrov. To, že oni chcú takpovediac skočiť do prázdna, naznačuje ich neschopnosť prísť so stratégiou,“ myslí si Dorussen.

"Boris Johnson je Boris Johnson. Rozhodnutie o začatí rokovaní je na Mayovej,“ uviedol pre Pravdu zase Mark Shephard z univerzity v Strathclyde. "Premiérka nechce nechať nič na náhodu, kým si nie je istá, čo sa asi stane. Na budúci rok sa konajú voľby vo Francúzsku, v Nemecku a Holandsku. Premiérka azda bude chcieť počkať, kým nebude jasné, na čom sa dá dohodnúť. Bude zaujímavé sledovať, akú príchuť nakoniec bude mať brexit. Môžno budú vzťahy Británie a EÚ veľmi podobné ako teraz,“ myslí si politológ Shephard.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová