Šéf britských labouristov Corbyn zostáva, vyhral stranícke voľby

Lídrom britských labouristov zostáva ich doterajší šéf Jeremy Corbyn. Jeho vyzývateľ, bývalý tieňový minister práce Owen Smith už priznal porážku. Corbyn v straníckom hlasovaní získal takmer 62 percent odovzdaných hlasov, uviedla stranícka komisia. Tá je poverená sčítaním hlasov viac ako pol milióna členov a registrovaných priaznivcov strany.

24.09.2016 13:15 , aktualizované: 16:36
Jeremy Corbyn Foto: ,
Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn reaguje po oznámení jeho víťazstva vo voľbách vedenia tejto strany v Liverpoole.
debata (1)

Šesťdesiatsedem­ročný Corbyn poďakoval voličom za dôveru a hneď vyzval k opätovnému stmeleniu hlboko rozdelenej strany. Hovoril pritom o „generálnom upratovaní“, ktoré by malo viesť k ukončeniu všetkých svárov vo vnútri strany.

„Toho, čo nás spája, je oveľa viac než toho, čo nás rozdeľuje,“ apeloval na svojich oponentov, ktorí iniciovali novú voľbu predsedu strany len rok potom, čo bol Corbyn zvolený prvýkrát. Vtedy to bolo vďaka podpore ľavicového krídla labouristov.

Po výsledkoch júnového referenda, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie, sa ale na Corbyn zniesla kritika, že sa príliš neangažoval v boji za zotrvanie v únii.

Nedôveru prejavilo Corbynovi viac ako 170 z 230 labou­ristických poslancov, ktorí požadovali zmenu vo vedení. Napriek tomu pre neho teraz hlasovalo ešte o niečo viac ľudí ako pred rokom. Na to poukázal aj v rozhovore s televíziou Sky News, kde tiež povedal, že by to všetci mali náležite uznať. Pre Corbyna hlasovalo viac ako 313 000 ľudí, čo zodpovedá 61,8 percentu odovzdaných lístkov.

Staronový šéf labouristov vyslovil názor, že strana môže vyhrať parlamentné voľby, a to kedykoľvek si vládi konzervatívci zmyslia, že ich usporiadajú. Corbyovin stranícki odporcovia mu vyčítajú príliš ľavicové názory, s ktorými podľa nich nemá strana šancu vo voľbách uspieť.

Pred zhromaždením, ktoré si prišlo vypočuť oznámenia výsledkov hlasovania, Corbyn povedal, že vláda premiérky Theresy Mayovej je v podstate kabinetom predchádzajúceho premiéra Davida Camerona, len v krajne pravicovejšom rúchu. Svojich podporovateľov vyzval, aby mu pomohli vybudovať skutočnú alternatívu a presadiť v Británii naozajstnej zmeny.

Tamojšie médiá však upozorňujú, že Corbyna čaká ešte plno práce, pretože jeho odklon doľava mu odobral mnoho potenciálnych voličov. Reakcie na jeho víťazstvo sú v strane zmiešané. Ľavicové krídlo, ktoré sníva o premene labouristov v rýdzo socialistickom krídle, netají z dnešného výsledku nadšenie. Domnieva sa totiž, že to povedie k odklonu od smeru, ktorý nastolil bývalý predseda Tony Blair. Ten ale vďaka tomu dokázal v celoštátnych voľbách niekoľkokrát zvíťaziť.

Corbynův súper Smith, ktorý bol označovaný skôr zo politického outsidera, ale ktorý mal podľa odhadov väčšiu podporu medzi najmladšími voličmi, vyzval po hlasovaní na opätovné zjednotenie, aby strana mohla pracovať na návrate k moci. Vyjadril ale obavu, že labouristi zatiaľ dostatočne nereflektujú potreby britskej spoločnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #labouristi #Jeremy Corbyn