Tusk: Balkánska cesta musí zostať raz a navždy uzavretá

Balkánska migračná cesta musí zostať raz a navždy uzavretá. Podľa agentúry APA to povedal predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten sa vo Viedni zúčastní summitu európskych krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté migračné krízou a ktoré sa nachádzajú práve pozdĺž balkánskej trasy.

24.09.2016 15:04
debata (18)

Rakúsky kancelár Christian Kern, ktorý do Viedne pozval predstaviteľov desiatich štátov a Európskej únie, označil za hlavný cieľ stretnutia rýchly pokrok v riešení migračnej krízy. Týka sa to podľa neho predovšetkým oblasti ochrany vonkajších hraníc Európskej únie a pomáhať krajinám, v ktorých migranti bývajú.

Tusk tiež zdôraznil dôležitosť účinnej kontroly vonkajších hraníc EÚ. Za zásadnú podmienku dosiahnutie tohto zámeru považuje úzku spoluprácu medzi partnerskými krajinami západného Balkánu a Tureckom.

Rokovania, ktoré pred poludním začalo v rakúskej metropole, sa zúčastňujú okrem Kerna a Tuska aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a ďalší šéfovia či iní zástupcovia vlád Albánska, Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Macedónska, Rumunska, Grécka, Slovinska a Srbska.

Prítomný je tiež eurokomisár vnútra Dimitris Avramopulos, ktorý sa vo svojom vystúpení hneď na úvod dotkol citlivej témy, keď sa odvolával na povinnosti byť solidárny. „Solidarita je vedomie zodpovednosti a základná hodnota,“ zdôraznil so zjavnou narážkou na kvóty pre rozdelenie utečencov v rámci EÚ, presadzované predovšetkým Bruselom, Berlínom a Viedňou.

Hlavne Maďarsko, ale aj ďalšie tri štáty višegrádskej skupiny Česko, Slovensko a Poľsko, povinné kvóty stanovené Európskou úniou pre prerozdelenie migrantov odmietajú. Ide o jedno z konfliktných tém okolo migračnej krízy, ktoré vyvolávajú vnútri EÚ nezhody.

Pri podobnej schôdzke, ktorá sa vo Viedni uskutočnila vo februári, bolo dohodnuté uzavretie balkánskej migračné trasy. To výrazne prispelo k obmedzeniu prívalu utečencov a migrantov smerujúcich najmä zo Sýrie, Iraku, Afganistanu, ale aj z ďalších ázijských krajín do bohatých európskych štátov na čele s Nemeckom, Švédskom a Rakúskom.

Od dnešného summitu sa však žiadny podobný konkrétny výsledok neočakáva.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Európska rada #balkánska trasa