Pre eskaláciu bojov v Sýrii sa zíde Bezpečnostná rada OSN

Pre eskaláciu bojov o sýrskom meste Aleppo sa má dnes o 17:00 SELC zísť Rada bezpečnosti OSN. O verejnú schôdzku požiadali Spojené štáty USA, Británia a Francúzsko, oznámili diplomati podľa agentúry Reuters.

25.09.2016 09:26
debata (43)

Sýrske vládne sily sa v sobotu po náletoch zmocnili oblasti severne od mesta, ktorú mali doteraz pod kontrolou protivládni povstalci. Je to prvý väčší pozemný zisk armády prezidenta Bašára Asada od začatia jej ofenzívy v tomto meste. Ofenzíva sa začala vo štvrtok a ohrozuje posledné zvyšky nádeje na obnovenie prímeria v Sýrii. Ovládnutie Handarátu by umožnilo kontrolu nad jednou z hlavných prístupových ciest do mesta.

Nové nálety si podľa rôznych zdrojov vyžiadali životy až 50 civilistov. Predstaviteľka Detského fondu OSN (UNICEF) v Sýrii Hanau Singerová upozornila, že v najľudnatejším sýrskom meste sú teraz bez vody takmer dva milióny ľudí.

OSN uviedla, že je vojenskou eskaláciou v oblasti zhrozená. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun povedal, že systematické využívanie zápalných zbraní a zvlášť silných bômb „by mohlo predstavovať vojnové zločiny“.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bezpečnostná rada OSN #Aleppo