Západ nalieha na Rusko, aby zabezpečilo obnovenie prímeria v Sýrii

Západné štáty naliehajú na Rusko, aby zabezpečilo obnovenie prímeria v Sýrii. V krajine sa rozhoreli tvrdé boje o mesto Aleppo, ktoré leží na severe krajiny a nad ktorým získali prechodne kontrolu vládne sily.

25.09.2016 12:34 , aktualizované: 18:04
debata (623)

Ministri zahraničia niekoľkých európskych krajín a USA zároveň Moskvu varovali, že ich trpezlivosť je na konci. Hlavné sýrske povstalecké skupiny oznámili, že pre eskaláciu násilia sú akékoľvek snahy o oživenie mierového procesu v Sýrii zbytočné.

Západ, rovnako ako 30 sýrskych povstaleckých skupín požaduje, aby Rusko prinútilo režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada zastaviť násilnosti, umožniť voľný prístup pre humanitárne organizácie a vytvoriť potrebné podmienky na začatie rozhovorov pod záštitou OSN o politickom prechode v Sýrii. Rusko a tiež Irán stojí v sýrskej občianskej vojne na strane Asadovho režimu.

Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova ale obnovenie pokoja zbraní závisí na všetkých stranách konfliktu, nie iba na „jednostranných ústupkoch Ruska“. O situácii v Sýrii dnes rokuje Bezpečnostná rada OSN, v ktorej má Rusko právo veta. O schôdzku podľa diplomatov požiadali Spojené štáty, Británia a Francúzsko.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Irán, aby v sýrskej občianskej vojne ukončili svoju doterajšiu stratégiu, ktorá podľa neho nikam nevedie. Zároveň je varoval, že pre bombardovanie Aleppa môžu byť spolupáchateľmi vojnových zločinov.

Týždenný pokoj zbraní, ktorý vyjednali Spojené štáty a Rusko, skončil minulý pondelok a snaha o jeho obnovenie je zatiaľ márna. O Aleppo, ktoré je rozdelené medzi Asadove jednotky a povstalcov, sa opäť tvrdo bojuje od štvrtka. Bombardovanie a nálety na povstalecké časti si vyžiadali už desiatky mŕtvych a zranených a sú údajne najintenzívnejšie od začiatku vojny.

Kritická je tiež situácia civilného obyvateľstva v meste, kde sú bez pravidelného prísunu pitnej vody takmer dva milióny ľudí.

Johnson: Za predlžovanie vojny v Sýrii môže Rusko

Za predlžovanie vojny v Sýrii je zodpovedné Rusko, povedal v rozhovore s BBC britský minister zahraničia Boris Johnson. Moskva podľa neho mohla pondelkovým útokom na humanitárny konvoj pri meste Aleppo spáchať vojnový zločin. Ruskí aj sýrski predstavitelia už skôr zodpovednosť za bombardovanie konvoja odmietli.

„Za predlžovanie tejto vojny a za to, že je oveľa krutejšia, môže Rusko,“ vyhlásil šéf britskej diplomacie. Ak Moskva vedela, že pri údere na konvoj bombarduje „úplne nevinné civilné ciele“, potom je to podľa Johnsona vojnový zločin.

Pri nálete bolo zasiahnutých 18 z 31 kamiónov s humanitárnou pomocou určenou 78 000 civilistom v obkľúčenom meste neďaleko Aleppa. Zahynulo približne 20 ľudí.

Spojené štáty útok na humanitárny konvoj už v utorok ostro odsúdili a označili za odporný. Podľa hovorcu ministerstva zahraničia Johna Kirbyho bol cieľ konvoja známy sýrskemu režimu aj Ruskej federácii. Šéf náčelníkov štábov americkej armády generál Joseph Dunford vo štvrtok povedal, že nepochybuje o zodpovednosti Ruska za nálet. Nevylúčil ale ani podiel sýrskeho letectva a povedal, že v oblasti boli v čase útoku ako sýrske, tak ruské lietadlá.

Sýrska armáda sa opäť snaží získať strategický tábor pri Aleppe

Ruské a sýrske lietadlá v nedeľu bombardovali strategicky položený utečenecký tábor severne od Aleppa. Zariadenie v posledných rokoch ovládali povstalci, ale sýrska armáda tábor v sobotu na krátku dobu dobyla. V noci na nedeľu ale kontrolu nad ním opäť prevzali rebeli. S odvolaním sa na predstaviteľa povstalcov aj sýrskej armády o tom informovala agentúra Reuters.

Palestínsky utečenecký tábor Handarát leží niekoľko kilometrov od Aleppa na vyvýšenom mieste a vedie okolo neho jedna z hlavných prístupových ciest do Aleppa. Cestu mali doteraz pod kontrolou povstalci. Tí oznámili, že armáda v snahe dobyť znovu Handarát použila silnejšie zbrane.

„Tábor sme síce opäť získali, ale režim ho vypálil fosforovým bombami. Boli sme schopní ho chrániť, ale pri bombardovaní zhoreli naše vozidlá,“ povedal veliteľ povstalcov.

Sýrska armáda podľa Reuters priznala, že o tábor v noci na nedeľu prišla. Jeho dobytie bolo v sobotu označované ako prvý väčší pozemný zisk armády prezidenta Bašára Asada od začatia jej ofenzívy v Aleppe. Tá začala vo štvrtok a ohrozuje posledné zvyšky nádeje na obnovenie prímeria v Sýrii.

Ruské a sýrske lietadlá podľa povstalcov a miestnych obyvateľov pokračovali aj dnes v úderoch na povstalecké štvrti Aleppa. Údaje o obetiach zatiaľ nie sú známe.
623 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Boris Johnson #Aleppo