Španielske regionálne voľby posilnili premiéra Rajoya

Lokálne voľby v Galícii a Baskicku vylepšili postavenie Ľudovej strany a premiéra Mariana Rajoya, avšak podľa portálu politico.eu sa nedá očakávať, že pomôžu preklenúť už 9-mesačnú slepú uličku na španielskej politickej scéne.

26.09.2016 11:12
Mariano Rajoy Foto:
Španielsky dočasný premiér Mariano Rajoy.
debata (1)

V severozápadnej Galícii získal Rajoyov kandidát Alberto Núñez Feijóo absolútnu väčšinu, ktorá mu garantuje zisk už tretieho funkčného obdobia v rade, čo sa posledných desaťročiach v Španielsku nikomu nepodarilo.

Ľudová strana (PP) obhájila svoj výsledok spred štyroch rokov, keď si podobne ako vo voľbách 2012 vybojovala 41 poslaneckých kresiel. Po 14 kresiel bude mať En Marea, ako aj hlavný súper ľudovcov – socialisti (PSOE).

Rajoy, ktorý pochádza z galícijského regiónu (Santiago de Compostela), sa v kampani v rámci tohto regiónu výrazne angažoval, preto sa tento výsledok dá označiť za jeho víťazstvo. Zároveň však ešte viac posilnil postavenie Feijóoa, o ktorom sa hovorí ako o možnom nástupcovi Rajoya, ktorému sa nepodarilo vytvoriť koalíciu ani po opakovaných parlamentných voľbách.

V Baskicku sa už tradične z víťazstva tešila Baskická nacionalistická strana (PNV), ktorá dominuje v tomto bohatom španielskom regióne už viac ako 30 rokov. Tentokrát získala PNV 29 poslaneckých kresiel, čo je o dva viac ako pred štyrmi rokmi. Druhé miesto patrí ľavicovému nacionalistickému hnutiu EH-Bildu (17 poslancov), za ním skončilo Podemos Pabla Iglesiasa s 11 poslaneckými mandátmi.

Hlavné politické protipóly v Španielsku – Ľudová strana a socialisti – si rozdelia po deväť kresiel, čo však de facto znamená prehru socialistov a ich lídra Pedra Sancheza, pretože po voľbách v roku 2012 disponovali až 16 kreslami.

Aj napriek tejto prehre PSOE a výhre Rajoya sa nedá predpokladať, že by došlo k zásadnému prelomu pokiaľ ide o politiku na celonárodnej úrovni. Španielsko je na mŕtvom bode už od decembra minulého roka, pretože žiadna zo strán nebola schopná vytvoriť koalíciu ani po týchto a ani po opakovaných júnových voľbách v tomto roku. Parlament krajiny je najfragmentovanejší za posledných štyridsať rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko