Švajčiari odsúhlasili mäkšie pravidlá na sledovanie osôb

Švajčiari v referende schválili nový zákon, ktorý dáva úradom väčšie právomoci pri sledovaní občanov. Ľudové hlasovanie nasledovalo po tom, čo vláda argumentovala, že bezpečnostné zložky krajiny v dnešnom nestálom svete potrebujú väčšie právomoci.

26.09.2016 12:08
Švajčiarsko, Guy Parmelin Foto:
Švajčiarsky minister obrany Guy Parmelin obhajuje nový zákon, ktorý schválili aj občania v referende.
debata (2)

Podľa britského denníka The Guardian získal navrhovaný zákon 65,5-percentnú podporu. Na ľudovom hlasovaní sa 25. septembra zúčastnilo 43 percent Švajčiarov.

Národná polícia a bezpečnostné zložky mali dosiaľ v porovnaní s ostatnými vyspelými krajinami obmedzené vyšetrovacie prostriedky. Odpočúvanie telefónov a sledovanie emailov bolo zakázané, a to bez ohľadu na okolnosti.

Švajčiarska vláda upozornila, že nemá v pláne vytvoriť systém podobný americkému, ktorý sa stal stredom záujmu po odhaleniach najznámejšieho svetového whistleblowera Edwarda Snowdena.

“Nejde o sledovanie vo všeobecnosti. Toto opatrenie iba dovoľuje bezpečnostným zložkám vykonávať ich prácu,” zdôraznil Yannick Buttet, viceprezident kresťanských demokratov.

Minister obrany Guy Parmelin trvá na tom, že švajčiarsky systém nie je porovnateľný s americkým alebo iných veľmocí, ktoré hľadali zdravú rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím. Sledovanie telefónov alebo iných elektronických zariadení podozrivých sa začne iba po schválení federálnym súdom, ministrom obrany a vládou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #referendum