Trump: Jeruzalem je nedeliteľné hlavné mesto Izraela

Americký prezidentský kandidát Donald Trump pri stretnutí s izraelským ministerským predsedom Benjaminom Netanjahuom označil Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto Izraela. Informovali o tom izraelské noviny Ha’aretz.

26.09.2016 15:47 , aktualizované: 16:17
Benjamín Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamín Netanjahu si počas svojej návštevy v USA vypočul názory oboch kandidátov na amerického prezidenta, Donalda Trumpa aj Hillary Clintonovej.
debata (56)

V New Yorku sa s izraelským premiérom stretla aj protikandidátka Trumpa Hillary Clintonová.

V blízkovýchodnom konflikte je budúci štatút Jeruzalema s posvätnými miestami židov, moslimov a kresťanov jednou z najpálčivejších otázok. Na jednej strane Izrael trvá na tom, že Jeruzalem je jeho nedeliteľným hlavným mestom, kým Palestínčania chcú, aby, podľa ich názoru Izraelom anektovaná východná časť mesta, bola hlavným mestom ich budúceho vlastného štátu.

Trump sa v tejto otázke na stretnutí s Netanjahuom priklonil k izraelskej verzii a okrem toho tiež súhlasil s vojenskou pomocou tejto krajine. Ďalšími témami ich rozhovoru boli jadrová dohoda s Iránom, boj s tzv. Islamským štátom a izraelská vnútorná bezpečnosť.

V súvislosti s vojenskou pomocou USA sa Trump nechal počuť, že ak bude novým americkým prezidentom „vytvorí novú strategickú, technologickú a vojenskú spoluprácu medzi oboma krajinami“.

Trumpovo uznanie zjednoteného Jeruzalema vyvolalo značné rozhorčenie na palestínskej strane. Palestínsky vyjednávač Saíb Irikát to označil za „pohŕdanie medzinárodného práva a dlhodobej doterajšej politiky USA“. Výroky Trumpovho tímu podľa Irikáta svedčia o „totálnom odklone USA od riešenia izraelsko-palestínskeho problému formou ustavenia dvoch rovnoprávnych štátov“.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Netanjahua ubezpečila, že silný a bezpečný Izrael je pre Spojené štáty zahraničnopoli­tickou prioritou. Zároveň sa postavila voči akémukoľvek pokusu o externé vynútenie riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, vrátane Bezpečnostnej rady OSN.

Netanjahu pri návšteve USA, kde prezidentská kampaň začína vrcholiť, viedol rozhovor s Hillary Clintonovou len jednu hodinu, kým s kontroverzným Trumpom, ktorého výroky sa neraz dajú označiť za xenofóbne, strávil 90 minút.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Benjamin Netanjahu #Donald Trump