Médiá o prvej debate: Clintonová uvoľnená, Trump často v defenzíve

V prvej priamej debate, konfrontačnej od samého začiatku, sa stretli hlavní kandidáti na amerického prezidenta, republikán Donald Trump a jeho demokratická súperka Hillary Clintonová.

27.09.2016 06:39 , aktualizované: 10:04
Clintonová, Trump, debata Foto: ,
Kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clintonová a jej súper Donald Trump po prvej televíznej debate.
debata (113)

V televíznej diskusii zameranej na ekonomiku, vnútornú i zahraničnú politiku Clintonová Trumpa obvinila, že nechce zverejniť svoje daňové priznanie, pretože „niečo skrýva“, a že vypustil do sveta „rasistickú lož“ o prezidentovi Barackovi Obamovi. Newyorský podnikateľ poukazoval na svoje praktické skúsenosti zo sveta obchodu a Clintonovú označil za typickú političku. Na funkciu hlavy štátu podľa neho nemá dostatočnú výdrž.

Duel na pôde Hofstraovej univerzity na Long Islande v štáte New York trval 90 minút. Clintonová podľa niektorých médií pôsobila uvoľnene a pozitívne, zatiaľ čo Trump bol často v defenzíve.

Ekonomika: O strednej triede a bohatých

V prvom bloku venovanom ekonomike Clintonová povedala, že treba viac urobiť predovšetkým pre strednú triedu. Na adresu svojho súpera uviedla, že mal šťastie, keď mu jeho bohatý otec kedysi poskytol vysoký úver. Trump je podľa nej presvedčený, že „čím viac pomôžete bohatým, tým lepšie sa budeme mať my všetci“. Dodala, že s tým nesúhlasí, a ako protiklad uviedla svojho otca, ktorý mal len malý podnik. Trump kontroval, že otec mu v 70. rokoch požičal „malú čiastku“, ktorú on rozmnožil. V pokračujúcej diskusii o dohode známej ako Transpacifické partnerstva (TPP) Clintonová o Trumpovi vyhlásila, že „žije vo svojej vlastnej realite“. Kritizovala tiež jeho neochotu zverejniť daňové priznanie s tým, že Trump „niečo skrýva“.

Podnikateľ zase kritizoval predovšetkým Čínu a Mexiko, ktoré podľa neho berú USA pracovné miesta. „NAFTA (Severoamerická zóna voľného obchodu) je tá najhoršia dohoda, aká bola kedy podpísaná,“ ​​uviedol Trump.

O rasizme a zbraniach

Keď sa debata stočila na situáciu v USA, povedal Trump, že Afroameričania a Hispánci podľa neho zažívajú v Spojených štátoch peklo. Krajina potrebuje „právo a poriadok“, zopakoval. Narážal tak na rad incidentov z posledného obdobia, pri ktorých prišli pri policajných zákrokoch o život černosi. Clintonová uviedla, že jej sok podľa nej „vykresľuje veľmi zlý obraz černošských komunít“ v USA. „Nemôžeme len povedať zákon a poriadok, potrebujeme prísť s nejakým plánom,“ dodala.

Demokratická kandidátka tiež opäť obhajovala obmedzený prístup k zbraniam. Na otázku moderátora, či policajti majú k černochom predpojatý vzťah, povedala, že „skrytá predpojatosť je problém všetkých, nielen polície.“ Trump zdôraznil, že on je zástancom toho, aby policajti mali právo zastavovať chodcov a prehľadávať ich.

Clintonová tiež vyhlásila, že Trump začal svoju politickú kariéru tvrdením, že prezident Obama sa narodil mimo Spojenýách štátov, a šíril tak „rasistickú lož“, že prvý černošský šéf Bieleho domu nie je americký občan. Tvrdila, že rasistické správanie newyorského miliardára možno vystopovať ďaleko do minulosti. Trump na to reagoval pripomienkou demokratických primárok v roku 2008. Clintonová podľa neho vtedy s Obamom rokovala so „strašným dešpektom“.

O tzv. Islamskom štáte, Iraku a vzťahu k moslimom

V diskusii o zahraničnej politike Trump obvinil Clintonovú, že spolu s prezidentom Obamom pred rokmi umožnili nástup takzvaného Islamského štátu (IS). „Líbya, to bola ďalšia katastrofa,“ dodal. Clintonová uviedla, že proti radikálom z IS je potrebné bojovať predovšetkým zosilnením činnosti tajných služieb.

„Donald neustále uráža moslimov v zahraničí, moslimov doma, a to v čase, keď potrebujeme spolupracovať,“ povedala.

Svetové médiá si všímajú, že Trump uvádzal chybne fakty súvisiace s dianím v Iraku.

Kandidáti potvrdili, že prijmú výsledky volieb

V plamennom závere debaty newyorský miliardár vyhlásil, že Clintonová nemá dostatočnú výdrž na to, aby mohla byť prezidentkou Spojených štátov. Podľa neho má síce skúsenosti, ale zlé. Demokratka na to reagovala výpočtom svojich mnohých zahraničných ciest a diplomatických úspechov. Pripomenula tiež kontroverzné Trumpove výroky o ženách, ktoré podľa nej prirovnal k prasatám.

Na otázku, či prijmú výsledky volieb, obaja kandidáti potvrdili, že áno. Clintonová sa obrátila na publikum a povedala, že vo voľbách „nejde o nás, ale o vás“. Trump predniesol svoj obľúbený výrok o navrátenie veľkosti Amerike.

Podľa divákov prvý duel vyhrala Clintonová

Z prvého televízneho duelu vyšla víťazne Clintonová. Vyplýva to z prieskumu spravodajskej televízie CNN, vykonaného u divákov bezprostredne po skončení televíznej diskusie.

Výskum ukázal, že 62 percent opýtaných sa domnieva, že Clintonová bola lepšia než Trump, ktorý bol presvedčivejší podľa 27 percent opýtaných.

Moderátor CNN, ktorý o výsledkoch prieskumu informoval, súčasne poznamenal, že skúmaná skupina pozostávala zo 41 percent z prívržencov Demokratickej strany a 26 percent spomedzi respondentov sa hlási k republikánom.

Politológovia a analytici sa vo svojich prvých komentároch prikláňajú skôr k tomu, že prvý duel Clintonovej s Trumpom sa skončil remízou, alebo prisudzujú prvenstvo Clintonovej.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby