Trump sa vyhovára na mikrofón

Prieskumy po prvej americkej prezidentskej debate naznačujú, že Trump prehral. Kontroverzný miliardár sa však vykrúca a vinu hádže na pokazený mikrofón.

27.09.2016 11:15 , aktualizované: 15:41
Hillary Clintonová, Donald Trump Foto:
V prvej televíznej prezidentskej debate vyhrala podľa väčšina odborníkov Hillary Clintonová.
debata (95)

Podľa ankety spoločnosti Public Policy Polling je o víťazstve Hillary Clintonovej v ostro sledovanej prvej televíznej debate presvedčených 51 percent opýtaných, kým Trumpa vnímalo ako víťaza 40 percent. Server Politico zverejnil súhrn názorov aktivistov, sociológov a volebných manažérov z demokratického i republikánskeho tábora a približne 80 percent z nich hovorí o prevahe bývalej ministerky zahraničných vecí.

Podľa The Washington Post bola debata verným obrazom tohtoročných prezidentských volieb: „Republikánske primárky zlyhali, keď vyrobili kandidáta, ktorý cynicky alebo z nevedomosti šíri deformovaný obraz reality a preukazuje neschopnosť prakticky každou vetou. Na druhej strane, demokrati nominovali zlú, ale sebavedomú a odbornú političku“.

Ešte ďalej zašiel The New York Times, ktorý debatu komentoval slovami: "Debata je pochybné slovo pre cvičenie, v ktorom moderátor núti kandidátov, aby v žiare reflektorov šírili svoje propagandistické prejavy, zatiaľ čo časomer odpočítava sekundy. Keď sa ale iba jeden kandidát správa seriózne a ten druhý ako tupý surovec, stráca slovo debata akýkoľvek význam.“

Sebakritika nepatrí medzi silné stránky Donalda Trumpa, o čom presvedčil aj tentokrát, keď so svojím podľa väčšiny komentátorov slabým výkonom vyjadril veľkú spokojnosť.

Donald Trump a Hillary Clintonová sa nevyhli ani téme Baracka Obamu a jeho rodného listu.

V jednom z prvých televíznych rozhovorov po debate s Hillary Clintonovou videl príčiny svojej jednoznačnej prehry úplne inde: „Všimli ste si, že môj mikrofón bol pokazený? Mal som mikrofón, ktorý poriadne nefungoval!“ O aké konkrétne problémy išlo, Trump nekonkretizoval a ani televízni diváci nezaznamenali žiadne nedostatky.

Trump hneď špekuloval o tom, že organizátori debaty mu dali chybný mikrofón schválne. Táto teória spiknutia voči jeho osobe nie je žiadnou novinkou, keďže Trump a jeho tím už neraz upozorňovali na možné zmanipulovanie novembrových volieb v prospech demokratickej kandidátky.

Aj Trumpov poradca Michael Flynn hľadal príčiny Trumpovho neúspechu inde ako v argumentačnej neschopnosti realitného magnáta, hoci jeho rétorika mala zmierlivejší tón: „Otázky moderátora Lestera Holta boli v poriadku, ale zabudol na niektoré dôležité. Myslím si, že mohol vybrať inú selekciu otázok,“ zhodnotil Flynn prvú debatu.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby