V Drážďanoch explodovali dve bomby

Nemecká polícia v utorok informovala, že v meste Drážďany v pondelok večer explodovali dve podomácky vyrobené bombové nálože.

27.09.2016 11:15
debata (10)

Ako spresnila agentúra DPA, terčom jedného útoku bola mešita, druhá nálož explodovala v blízkosti kongresového centra. Výbuchy si nevyžiadali zranených, uviedol náčelník miestnej polície Horst Kretzschmar.

V čase explózie sa v mešite nachádzal imám so svojou manželkou a dvoma synmi. Ani jeden z nich neutrpel zranenia. Došlo len k poškodeniu vstupných dverí. V dôsledku tohto incidentu polícia posilnila hliadkovanie pred všetkými mešitami v Drážďanoch.

Druhá nastražená nálož explodovala krátko po prvej, a to na terase medzi hotelom a medzinárodným kongresovým centrom, ktoré môže prijať až 6000 hostí. Výbuch poškodil dekoratívny sklenený blok na vonkajšej terase. Ako informovala agentúra DPA, polícia evakuovala hostí hotelového baru a požiadala ľudí ubytovaných v hoteli, aby sa nezdržiavali v blízkosti okien.

Po výbuchoch na oboch miestach zasahovalo asi 50 policajtov. Pred mešitou i kongresovým centrom sa našli zvyšky podomácky vyrobených náložiach.

Kretzschmar uviedol, že k útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale polícia podľa neho pripúšťa, že ich motívom mohla byť xenofóbia. Drážďany sú metropolou spolkovej krajiny Sasko a v uplynulých mesiacoch sa tam odohralo viacero rasistických útokov.

Kretzschmar však tiež pripustil, že výbuchy môžu súvisieť aj s oslavami 26. výročia zjednotenia Nemecka, ktoré sa budú konať v Drážďanoch na budúci pondelok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Drážďany #výbušniny