Sýrska armáda a spojenci útočia na východ Aleppa zo štyroch strán

Sýrska armáda a jej spojenci útočia na povstaleckú časť mesta Aleppo súčasne na štyroch frontoch. S odvolaním sa na opozičné zdroje to oznámila agentúra Reuters.

27.09.2016 13:00 , aktualizované: 14:31
Aleppo, Sýria Foto: ,
Zničené budovy v štvrti Aleppa.
debata (194)

Podľa opozície ide o najintenzívnejší pozemný útok provládnych síl od začatia súčasnej ofenzívy proti mestu. Sýrska armáda boje začala minulý štvrtok. Jej zástupca povedal, že operácie v Aleppe budú pokračovať, kým nebudú tamojšie „teroristické skupiny“ zničené. NATO hodnotí útoky na Aleppo ako zjavné porušenie medzinárodného prá­va.

Podľa zdroja Reuters vládne oddiely povolali silné delostrelectvo, na čele ktorého je elitná jednotka. Armáda zároveň začala presúvať obrnené a tankové skupiny k východnej časti mesta.

Z Aleppa je z minulých dní hlásených 280 mŕtvych. Predstaviteľ sýrskej armády vyhlásil, že boje budú pokračovať každý deň až do vyhnania „teroristov z východnej časti mesta“. Podľa sýrskych štátnych médií sa armádne jednotky zmocnili niekoľkých budov na aleppskom starom meste. Jednotky teraz podľa televízie postupujú k centrálnej štvrti Farafra, ktorú ovláda opozícia.

Podľa agentúry Reuters sa bojuje v okolí tábora Handarát severne od centra mesta, pri blízkej nemocnice Kind, v centrálnej štvrti Rášidín a v oblasti zvanej 1 070 bytov na juhozápade mesta.

Zástupca povstalcov povedal, že zatiaľ boli útoky odrazené, ale že provládne sily sa mobilizujú v ďalších dvoch oblastiach. „Dnes použili mnoho vrtuľníkov a tiež barelové bomby,“ citoval Reuters tohto predstaviteľa.

Vo východnom Aleppe je niekoľko týždňov odrezaných od zásobovania 250 000 ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia v utorok vyzvala na vytvorenie humanitárneho koridoru, ktorý umožní evakuovať ranených a choré osoby.

WHO žiada vytvorenie koridorov pre evakuáciu ranených

Vo východnom Aleppe je niekoľko týždňov odrezaných od zásobovania 250 000 ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala na vytvorenie bezpečných koridorov a na evakuáciu chorých a zranených z východnej časti Aleppa. Podľa WHO je pre obyvateľov tejto časti mesta k dispozícii len 35 lekárov.

„WHO vyzýva na urýchlené vytvorenie humanitárnych koridorov, aby bolo možné evakuovať chorých a zranených,“ povedala v Ženeve hovorkyňa WHO Fadela Chaibová.

Vo východnom Aleppe je v prevádzke sedem nemocníc, niektoré z nich iba čiastočne. Hovorca WHO Tarik Jašarević povedal, že o evakuáciu požiadalo niekoľko desiatok pacientov, ale väčšina z nich chce do oblastí, ktoré má v rukách opozícia, alebo do cudziny. Zdravotnícke úrady začali zostavovať zoznam ľudí, ktorí evakuáciu potrebujú, a WHO sýrskemu ministerstvu zahraničia prostredníctvom ministerstva zdravotníctva poslala žiadosť o umožnenie odchodu chorých a ranených. Podľa Jašareviča sa zvažuje možnosť dopraviť ranených do západného Aleppa alebo do Idlib.

Sýrski lekári odhadujú, že z východného Aleppa treba evakuovať najmenej 40 ranených. „Čakáme, až ich bude možné previezť bezpečne, a to do nemocníc v Idlib, niektorých do Turecka,“ povedal sýrsky lekár Abdarrahmán Umar.

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa obliehané východné Aleppo dnes znovu stalo terčom masívnych útokov. Sýrsku armádu podľa Reuters podporuje Rusko. Bojuje sa aj na juhozápade mesta, kde chce armáda získať prístup k štvrtiam kontrolovaným vládou.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Irán, teda spojencov Damasku, aby skončili s dvojakou hrou, už v sýrskom konflikte hrajú, a aby zabránili Damasku páchať „vojnové zločiny“.

„Krstní rodičia (sýrskeho) režimu, Irán a najmä Rusko, môžu (Bašárovi) Asadovi zastaviť ruku. Musia skončiť so svojou dvojakou hrou,“ vyhlásil Ayrault. Damask podľa neho využil prvú slabinu prímeria a začal „divoké bombardovanie Aleppa“. „Režim chce jednoznačne toto hrdinské mesto dobyť, evakuovať časť jeho obyvateľov nepriateľských vláde a nahradiť ich inými, loajálnejšími občanmi,“ tvrdil Ayrault.

Zmienil sa tiež o téme, na ktorý kladú dôraz Rusi, totiž o spojenectve medzi teroristami a opozíciou, podporovanou niektorými západnými štátmi. „Zdá sa, že len radikáli sú schopní účinne bojovať proti režimu, Damask novými násilnosťami extrémizmus posilňuje,“ povedal minister.

Asad vraj hrá práve s touto kartou, pretože jeho hlavným cieľom je zničiť umiernenú opozíciu, pretože len ona môže zasadnúť k rokovaciemu stolu. „A tomu sa Damask snaží predísť,“ povedal Ayrault.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo