Hackeri napadli mobily amerických demokratov

Zahraničné hackeri pravdepodobne napadli mobilné telefóny niektorých predstaviteľov americkej Demokratickej strany. Je o tom presvedčený Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý kvôli tomu požiadal demokratov o umožnenie prístupu k ich telefónom. Informovalao tom agentúra Reuters.

27.09.2016 22:08
debata (18)

Hackerské útoky proti predstaviteľom demokratov, z ktorých niektorí podľa zdrojov Reuters zastávajú aj volené pozície, sa uskutočnil počas posledného mesiaca. Podľa informácií z vyšetrovania zrejme za útokom stoja hackeri z Ruska, ktorých americkí predstavitelia obviňovali aj z predchádzajúcej krádeže e-mailov z vedenia Demokratickej strany.

FBI v súvislosti s útokom žiada politikov, ktorých telefón sa stal terčom útoku, aby umožnili vyšetrovateľom prístup k svojim zariadeniam. Chcú tak zistiť rozsah škôd, ktoré mohli hackeri spôsobiť.

Hackeri v minulých mesiacoch vykradli e-mailové schránky predstaviteľov Demokratickej strany. Z korešpondencie, ktorú následne zverejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedenie demokratov dávalo v straníckych primárkach prednosť terajšej kandidátke na prezidentku Hillary Clintonovej pred jej súperom Berniem Sandersom. U mnohých Sandersových stúpencov to vyvolalo pobúrenie.

V auguste americké médiá uviedli, že sa terčom hackerského útoku sa stali aj republikáni. Útočníci podľa médií umiestnili škodlivý softvér do počítačov pracovníkov kampane republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Americké tajné služby vyjadrili obavy, že by sa hackeri mohli pokúsiť ovplyvniť aj novembrové parlamentné a prezidentské voľby. Osemnásť amerických štátov preto požiadalo Federálne ministerstvo vnútornej bezpečnosti o pomoc pri zabezpečení volebných systémov proti kybernetickému ú­toku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #FBI