Experti: Let MH17 zostrelila raketa privezená z Ruska

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zostrelené nad územím východnej Ukrajiny bolo zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol prevezený z Ruska, uviedli v stredu vo svojej správe holandskí vyšetrovatelia.

28.09.2016 13:51 , aktualizované: 14:39
MH17, lietadlo Foto: ,
Možné scenáre zostrelenia malajzijského lietadla na obrazovke počas tlačovej konferencie spoločného vyšetrovacieho tímu v Holandsku.
debata (1758)

Tragédia sa odohrala v júli roku 2014.

Agentúra AP pred zverejnením prvých informácií o predbežných záveroch vyšetrovania uviedla, že príbuzní obetí pádu lietadla dostali od vyšetrovateľov informáciu, že počas Holandskom vedeného vyšetrovania okolností leteckého nešťastia sa našli dôkazy, že v inkriminovanom čase bol mobilný protilietadlový systém Buk presunutý z Ruska na východnú Ukrajinu.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Pravda o MH17.

Agentúra AP vo svojej správe cituje Hansa de Borsta, ktorého 17-ročná dcéra pri leteckom nešťastí zahynula.

De Borst uviedol, že on i členovia ďalších rodín obetí boli o tom informovaní súkromne v stredu ráno, ešte pred začiatkom plánovanej tlačovej konferencie, na ktorej majú byť zverejnené predbežné výsledky vyšetrovania príčin leteckého nešťastia.

zväčšiť
zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou, infografika

Podľa De Borsta vyšetrovatelia uviedli, že majú dôkazy o tom, že mobilný protilietadlový systém Buk bol na východ Ukrajiny prevezený z Ruska krátko pred leteckým nešťastím. Spresnil, že medzi dôkazmi sú údaje z radarov a záznam odpočutej komunikácie. Otec jednej z obetí tiež dodal, že po zostrelení malajzijského lietadla typu Boeing 777 previezli Buk znova do Ruska.

Konkrétneho vinníka nemajú

Šéf vyšetrovateľov holandskej polície Wilbert Paulissen uviedol, že odposluchy komunikácie ukazujú, že proruskí povstalci na východe Ukrajiny žiadali rozmiestnenie mobilných systémov zem-vzduch a tiež potvrdili ich prijatie.

„Je možné vyvodiť záver, že let MH17 bol zostrelený raketou 9M38 vypálenú systémom Buk, ktorý bol privezený z územia Ruskej federácie a po útoku sa neskôr vrátil do Ruskej federácie,“ zhrnul Paulissen záver vyplývajúci z dôkazov a ďalších zistení tímu odborníkov.

Pokiaľ ide o vinníkov, nikoho konkrétneho nemenoval. „Určiť, kto je za to zodpovedný, bude ešte beh na dlhú trať,“ konštatoval s tým, že kriminálne vyšetrovanie vedené v prípadu holandskými špecialistu bude v tomto smere pokračovať.

S rovnakým záverom prišli holandskí vyšetrovatelia aj pred rokom, keď oznámili, že malajzijský let MH17 zostrelila v lete roku 2014 počas letu nad Donbasom raketa Buk ruskej výroby odpálená z východnej Ukrajiny. Rusko závery správy odmietlo.

Rusko podiel na zostrelení odmieta

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred začatím tlačovej konferencie v Nieuwegene dôrazne poprel akýkoľvek podiel Ruska na zostrelení boeingu. Nové radarové údaje podľa jeho tvrdenia ukazujú, že lietadlo nebolo zostrelené z územia kontrolovaného separatistami.

Ukrajina a Spojené štáty od začiatku tvrdili, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu.

Na palube lietadla bolo celkovo 298 ľudí – 283 cestujúcich a 15 členov posádky – z desiatich krajín, z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil. Okrem Holanďanov sa na palube lietadla nachádzali aj občania Austrálie, Británie, Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézie, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17