Izrael sa lúči so zosnulým exprezidentom Šimonom Peresom

Rakvu s pozostatkami zosnulého exprezidenta Šimona Peresa, zahalenú izraelskou vlajkou, ráno za sprievodu čestnej stráže doviezli na nádvorie izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme, kde bude vystavená do večera.

29.09.2016 09:18 , aktualizované: 15:02
debata
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzdal úctu... Foto: SITA/AP, Ariel Schalit
Peres, izrael Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzdal úctu pri rakve s pozostatkami zosnulého exprezidenta Šimona Peresa.

Premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin položili k rakve vence na krátkej rozlúčkovej ceremónii, na ktorej sa zúčastnili aj predseda parlamentu Juli Edelstein a opozičný líder Jicchak Herzog, informovala agentúra DPA.

Nádvorie, na ktorom boli vlajky zvesené na pol žrde, následne sprístupnili pre verejnosť. Očakáva sa, že do večera prídu Peresovi vzdať hold tisíce Izraelčanov.

Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu. Pohreb sa uskutoční v piatok. Pochovajú ho na národnom cintoríne na Herzlovej hore v západnej časti Jeruzalema, v časti vyhradenej pre veľkých vodcov národa.

Očakáva sa, že do večera prídu Peresovi vzdať... Foto: Reuters, RONEN ZVULUN
ISRAEL, PERES Očakáva sa, že do večera prídu Peresovi vzdať hold tisíce Izraelčanov.

Účasť na pohrebe avizovali mnohí svetoví politici vrátane prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v USA nariadil spustiť zástavy na pol žrde. Ako informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, ide o šiesty prípad v dejinách USA, keď boli zástavy spustené ako prejav holdu zosnulému zahraničnému lídrovi.

Očakáva sa, že Obama na pohrebe prednesie rozlúčkový prejav, podobne ako aj Peresove tri deti: dcéra Cvia Waldenová a synovia Joni a Chemi Peresovci. Prehovorí aj predseda parlamentu Juli Edelstein.

Dcéra o Peresovi: Otec zaujal energiou a svojským prístupom k riešeniu problémov

Šimon Peres bol zapálený a náročný človek, ktorý dokázal urobiť veľký dojem na svetových lídrov svojou neúnavnou energiou a snahou vytvoriť lepšiu budúcnosť pre celý svet. Uviedla to dcéra zosnulého izraelského prezidenta Cvia Waldenová.

Peres mal s manželkou Sonjou dcéru Cviu, ktorá pracuje ako psycholingvistka a prednáša na univerzite v Izraeli. Mali aj dvoch synov: Joni je veterinár a zakladateľ veterinárnej kliniky v Tel Avive a Chemi je podnikateľom a finančníkom.

Cvia Waldenová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 103FM povedala, že jej otec venoval mnoho svojej energie rozmýšľaniu nad budúcnosťou sveta, ako aj svojej krajiny i iných štátov. Podľa jej slov vedel o problémoch sveta, ale dokázal sa na ne dívať z iného uhla, a práve preto bol na jeho názor každý zvedavý.

Ako otec bol skvelý, náročný k sebe i iným, zábavný a výborný rozprávač. Mal hlboké znalosti dejín židovského národa a izraelského štátu. Práve toto podľa dcéry malo vplyv na spôsob, ako vnímal mnohé veci. „Takto si ho budem pamätať,“ uviedla Cvia Waldenová.

Spresnila, že jej otec mal schopnosť prekonať a vyriešiť aj tie najväčšie prekážky. „Nie obísť ich, ani vzdať sa,“ dodala s tým, že sa to prejavilo i počas jeho politickej kariéry, ktorú sprevádzalo mnoho ťažkých období.

„Bol zdvorilým džentlmenom a ako naozajstný džentlmen mal úctu k ľuďom,“ vyhlásila Waldenová. Ajelet Frišová, ktorá bola 12 rokov Peresovou hovorkyňou, pre denník Times of Israel uviedla, že pre celý štáb „bol ako otec“. Dodala, že jeho láska k vlasti a neskutočná aktivita ju vždy uchvacovali a inšpirovali, aj keď počas rokov v Peresových službách „nežila vlastný život, ale život v prospech Izraela, ktorý Peres tak miloval“. Uviedla, že Peres bol vždy optimistický a kritika ľudí, ktorí spochybňovali jeho prácu pre Izrael, ho nevyvádzala z miery. „Vždy hovoril, že pravda raz vyjde najavo,“ dodala.

Alon Navi, ktorý pre Peresa 17 rokov pracoval ako jeho osobný šofér, v rozhovore pre armádny rozhlas potvrdil, že to bol on, kto pred dvoma týždňami viezol exprezidenta po náhlej nevoľnosti do nemocnice. Z jeho dezorientovanosti usúdil, že „šéfa“ postihol vážny zdravotný problém. „Bol to najzdvorilejší človek na svete. Nikdy nezvýšil hlas. Vždy sa so mnou rozprával láskavo,“ spomínal.

Nádvorie, na ktorom vlajky zvesili na pol žrde,... Foto: Reuters, AMIR COHEN
ISRAEL-PERES/ Nádvorie, na ktorom vlajky zvesili na pol žrde, sprístupnili pre verejnosť.

Na pohrebe sa očakáva účasť 80 delegácií z rôznych krajín sveta. Medzi smútočnými hosťami bude aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, bývalý britský premiér Tony Blair, princ Charles, britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, prezidenti Francúzska a Nemecka Francois Hollande a Joachim Gauck, španielsky kráľ Filip VI., ako aj šéfovia ďalších štátov a vlád.

Bývalý americký prezident Bill Clinton v sprievode svojej manželky Hillary pricestoval do Izraela, kde sa v piatok zúčastnia na pohrebe exprezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel v stredu vo veku 93 rokov na následky masívneho krvácania do mozgu. Ihneď po prílete sa manželia Clintonovci presunuli do Jeruzalema, aby na nádvorí parlamentu, kde je vystavená truhla, spoločne s tisícmi Izraelčanov vzdali hold Peresovej pamiatke.

Zatiaľ nie je známe, či na Peresov pohreb prídu aj niektorí z politikov arabských krajín. Podľa Ynetnews – webovej stránky denníka Jediot achronot – je možná účasť palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a jordánskeho kráľa Abdalláha.

Bahrajnský minister zahraničných vecí Chálid al-Chalífa vzdal poctu zosnulému deviatemu izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi – a stal sa tak medzi arabskými lídrami skôr raritou. Uviedla to tlačová agentúra AP. Al-Chalífa napísal v angličtine na Twitteri: „Odpočívajte v pokoji, prezident Šimon Peres – muž vojny a muž stále unikajúceho mieru na Blízkom východe.“

Hoci Peres je vyzdvihovaný najmä ako muž mieru, arabskí lídri zareagovali na jeho stredajšie úmrtie väčšinou mlčaním. Jeho pôsobenie v politike vyvolalo u Arabov nepriateľské postoje, keďže zohral úlohu pri budovaní obranného arzenálu Izraela, vrátane jadrového programu, pri podpore výstavby izraelských osád na západnom brehu Jordánu a pri vedení vojny proti Libanonu. Väčšina arabských krajín vrátane Bahrajnu nemá diplomatické vzťahy s Izraelom, s ktorým sú technicky vo vojne, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však Peresa vyzdvihol za to, že pomohol uzavrieť „mier odvážnych“ – spolu so zosnulým palestínskym vodcom Jásirom Arafatom a zavraždeným izraelským premiérom Jicchakom Rabinom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Šimon Peres #laureát Nobelovej ceny mieru