Rusku sa nepáčia hrozby USA, navrhuje dvojdňový pokoj zbraní v Aleppe

Rusko navrhlo 48-hodinovú humanitárnu prestávku v útokoch na sýrskej mesto Aleppo. Námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov kritizoval stredajšie výroky amerických predstaviteľov o Rusku a označil ich za "citový výlev".

29.09.2016 11:28
debata (108)

Šéf americkej diplomacie John Kerry pohrozil, že Washington preruší všetky kontakty s Ruskom, pokiaľ neskončí bombardovanie mesta, ktoré majú podľa Washingtonu na svedomí sýrske a ruskké sily. Rjabkov povedal, že sedemdňové prímerie, aké presadzujú USA, je pre Moskvu neprijateľné. Namiesto toho navrhol dvojdňovú humanitárnu prestávku v bojoch.

Podľa ruských agentúr mal Rjabkov v kritike rétoriky USA na mysli výroky hovorcu Kerryho úradu Johna Kirbyho. Povedal totiž, že je v záujme Ruska zastaviť násilie v Sýrii, pretože extrémisti by mohli využiť vákuum a začať útoky na „ruské ciele, a to aj na ruské mestá“. Podľa Rjabkova je možné sa na tieto vyhrážky dívať aj ako na podporu terorizmu. Podľa neho ide o citový výlev.

Ruské ministerstvo zahraničia zopakovalo, že USA nedokázali splniť bod minulého prímeria, v ktorom sa počítalo s jasným oddelením sýrskej opozície podporovanej Spojenými štátmi od teroristických skupín.

Agentúra RIA napísala, že Rusko teraz považuje za možnú spoluprácu pri akciách v Sýrii s Tureckom.

Sýrska armáda od minulého týždňa podniká ofenzívu proti povstaleckej časti Aleppa. Má k tomu podporu svojich spojencov, ku ktorým patrí hlavne Rusko.

Kerry v stredajšom telefonáte so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom vyjadril znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v Sýrii. „Ruský a sýrsky režim útočia v Aleppe na nemocnice, na vodovodnú sústavu a na ďalšiu civilnú infraštruktúru. Minister Kerry dal jasne najavo, že USA a ich partneri pripisujú zodpovednosť Rusku. V mestskom prostredí sa tam používajú zápalné a hĺbkové bomby,“ povedal k obsahu rokovania Kirby.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Aleppo